woensdag 21 augustus 2013

Iowa Peach Melba Pie


Uit mijn nieuwe kookboek 'A suitcase and a spatula'  maakte ik als eerste deze perzik-pie.

Hij zag er zo lekker uit en op dit moment zijn de perziken volop te krijgen.

Zoals je misschien weet, bestaat peche melba uit perzik met framboos. Klinkt goed!

De korst van de pie wordt gemaakt van een deeg waarin ijskoude wodka en bevroren botervlokken verwerkt zijn. Dit moet ervoor zorgen dat het een superknapperige korst wordt.

Als je hem maakt zorg dan dat je vulling lekker zoet is! De mijne was dat niet, waardoor ik mijn taart een beetje flauw vond. Koop (over) rijpe perziken, het liefst gewone perziken en geen wilde.

Afgekoeld is het een lekkere frisse en zomerse taart, waarin al je zomerfruit (perziken) mooi verwerkt is.

Serveer met een flinke toef verse slagroom!

Nodig

Korst
250 gr bloem
50 gr poedersuiker
125 gr bevroren boter, geraspt
3 el ijskoude wodka
2 eieren, geklopt
flinke snuf zout
melk en suiker voor de afwerking
bakpapier
droge rijst of bonen om blind mee te bakken

Vulling
450 gr zoete perziken
250 gr frambozen
50 gr suiker (of meer!)
30 gr bloem
2 el citroensap
snufje zout

stenen bakvorm met ribbelrand

Om het deeg te maken meng de bloem en poedersuiker in een kom.

Maak je handen koud onder de kraan en ga aan de slag.

Doe de geraspte ijskoude boter bij de bloem en meng vlug door elkaar heen met je handen.
Je krijgt nu een soort kruimeldeeg.
Voeg de geklopte eieren en de wodka toe en meng tot je een mooi deeg hebt.
Wikkel in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast om te 'rusten'.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bestuif je werkblad met wat bloem.

Verdeel het deeg in tweeën. Gebruik één stuk en leg het andere terug in de koelkast.

Rol het deeg uit met een deegroller tot ongeveer een halve centimeter dikte.

Vet de bakvorm in en bekleed met de deeglap. Dit doe je door de deeglap over je deegroller te hangen en op te tillen. Leg hem over de taartvorm heen en duw voorzichtig in de vorm. Je kunt de overhangende gedeelten wegsnijden, maar doe dit ruim!

Prik gaatjes in de bodem en leg een vel bakpapier in de vorm.

Doe er nu de vulling om blind mee te bakken in. Ik gebruikte droge rijst. Je kunt ook droge bonen of knikkers nemen.

Zet vervolgens in de oven en laat 10 minuten bakken. Haal na 10 minuten de blinde vulling en het bakpapier er uit, bestrijk de korst met wat ei en zet terug in de oven. Laat nog eens 10 minuten bakken tot de korst mooi droog is en hard begint te worden.

Maak ondertussen de perzikvulling.
Kruis de perziken in met een mes en dompel ze een minuut onder in kokend water. Hierna in koud water. De schil zou nu makkelijk te verwijderen zijn.

Snij het vlees van de perziken en snij blokjes of plakken.
Doe de rest van de ingrediënten voor de vulling erbij en meng door elkaar heen.

Haal de taartbodem uit de oven.
Doe de perzik-frambozenvulling er in.

Rol opnieuw deeg uit; het tweede stuk dat je in de koelkast hebt bewaard.

Drapeer de deeglap over de taart.
Druk de randen goed aan, zodat de taart dicht is.

Snij met een scherp mes een paar sneden in de bovenkant, zodat daar de stoom uit kan ontsnappen tijdens het bakken.

Bestrijk de taart met melk en bestrooi met suiker.

Zet terug in de oven en laat nog ongeveer 20 minuten bakken tot de korst mooi goudbruin en krokant is.
Hou dit in de gaten!

Haal uit de oven en laat afkoelen.

Eet de taart koud met slagroom erbij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten