dinsdag 18 augustus 2015

Turks gebak: Griesmeelcakejes


Deze mierzoete, kleffe cakejes ken je vast wel als je eens in Turkije bent geweest.

In Turkije maken ze in de meeste hotels een feest van zoetigheid. Het dessert bestaat uit veel verschillende koekjes en gebak, vaak klef en zoet van de honing.

Ik heb deze cakejes in zowel Turkije als Egypte gezien en ook gegeten. Ik ben er niet altijd even gek op, want ze zijn echt mierzoet. Letterlijk! Bij één van de buffettafels in ons hotel in Turkije liepen er mieren rond de desserttafel!

Het recept voor deze cakejes stond in mijn nieuwe boek Anatolië.
Er gaat door de cakejes griesmeel, wat ik bijzonder vind. Het geeft de cake een luchtige structuur, maar ook wel weer een bite en dat wilde ik wel eens proberen.

Ze zijn behoorlijk vullend en je kunt ze gerust als gebak serveren. Maar superlekker zijn zeker!

Zo maak je ze;

Nodig voor 20 stuks
1/2 citroen
550 gr suiker
300 gr bloem
95 gr fijn griesmeel
1 ei
1 el bakpoeder
2 el plantaardige olie
20 blanke amandelen (of walnoten)

Maak eerst de siroop. Rasp de citroenschil en zet apart.
Pers de citroen in een kopje. 
Meng 440 gram suiker met 625 ml water in en pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg het citroensap toe, zet het vuur lager en laat nog 15 minuten zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur. Zeef de bloem in een mengkom en voeg het griesmeel toe. Maak in het midden een kuiltje en schenk de boter erin. Breek het ei erboven. Doe de rest van de suiker, geraspte citroenschil en het bakpoeder erbij en kneed 5 minuten. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 15 minuten rusten.

Verwarm de oven op 180 graden.

Kneed het deeg nog even door.  
Vorm 20 twintig balletjes ter grootte van pingpongbal.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en bestrijk licht met wat olijfolie.
Leg de balletjes er op en druk heel zachtjes aan.
Druk in elk koekje een amandel of walnoot.

Bak de koekjes 25 minuten in de oven.
Haal uit de oven en schenk de siroop erover als de koekjes nog warm zijn.
Laat koekjes in de siroop staan zodat ze het goed kunnen opnemen, totdat je de koekjes serveert.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen