maandag 6 juli 2015

Tartelettes met limoncello-roomvulling (plus frambozen)




Deze zomerse tartelettes zijn niet zo moeilijk om te maken en smaken heerlijk vers. Heus, het is de moeite waard om je eigen tartelettes te maken. Tenzij je in de buurt van Petit Gateau (Amsterdam) woont, want daar scoor je de lekkerste.

Voor het maken moet je echter wel wat tijd reserveren. Het maken zelf is niet het meeste werk, maar de rusttijden en afkoeltijden duren even. Maar met de vakantie in het vizier kun je misschien wat tijd vrijmaken voor het bakken van deze heerlijke taartjes...

Je moet het deeg voor het uitrollen minimaal een uur koelen en daarna nog een keer in de vriezer. Geduld dus...

Ik versierde mijn tartelettes met frambozen, maar vond de vruchtjes wat overheersend. Als je echt van de limoncelloroom wilt genieten, laat het fruit dan achterwege. Zo doe ik het de volgende keer.

Zo maak je ze;

Nodig voor 4

100 gr bloem (of meer als je plakkerig deeg hebt)
35 gr kristalsuiker
1,5 eidooiers
50 gr boter in blokjes

vulling om blind te bakken
bakpapier
kleine taartvormpjes

200 ml melk
2 eidooiers
4 el limoncello
25 gr suiker
1 el bloem
paar druppels citroensap

spuitzak

Meng de suiker, eidooiers, boter en een snuf zout door elkaar tot het een zacht en elastisch deeg vormt.

Vorm een bal en wikkel in plasticfolie. Laat in de koelkast minstens een uur rusten.

Gebruik plasticfolie om het deeg op uit te rollen. Doe het deeg tussen twee grote vellen plasticfolie en rol uit tot een dikte van een halve centimeter.

Vet de bakvormpjes in met boter. 
Bekleed met het deeg. Zet de beklede vormpjes een half uur in de vriezer.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Let in elke vorm een stuk bakpapier en vul met bakvulling. Je kunt ongekookte rijst of bonen gebruiken.

Bak de taartjes 12 minuten in de oven. Haal het bakpapier en de vulling er uit en bak nog eens 10 minuten tot de taartjes goudbruin zijn.

Maak ondertussen de vulling.
Klop de eidooiers met de suiker en de bloem tot het lichtgeel is.
Breng de melk aan de kook en voeg daarna al kloppend door het ei. Blijf roeren, anders heb je kans op roerei!

Verwarm het melk-eimengsel in de pan tot het een dikke vla is en blijf roeren.
Roer de limoncello en een paar druppels citroensap door de vla en dek af met plasticfolie. Proef of er meer van beide in moet. Zet in de koelkast om af te koelen.

Haal de taartjes uit de oven en laat afkoelen.

Als de limoncellovulling is afgekoeld, roer door en vul een spuitzak ermee.
Spuit in een spiraalvorm tot de taartjes helemaal gevuld zijn.

Bestrooi eventueel met poedersuiker of beleg met rood zomerfruit.

Het liefst direct opeten en anders in de koelkast bewaren.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen