maandag 16 februari 2015

Verdure al forno uit Winter In The Alps


 
Ja! Met de eerste sneeuw van dit jaar was ik al helemaal in de stemming en ik griste mijn favoriete winter-kookboek van de plank, Winter In The Alps van Manuela Darling Ganser.
 
Heerlijk hoor,  één en al inspiratie!
 
Het boek is een reis-kookboek waarin de schrijfster vertelt over de omgeving waar ze vroeger in de winter op vakantie ging. Ze komt uit noord Italië, bij de grens van Zwitserland en het boek staat vol met Italiaans en Zwitserse recepten. Allemaal even heerlijk...
Het boek is voorzien van mooie foto's en je zou willen dat het altijd kerst (of winter!) is.
 
Ook verdure al forno, groenten uit de oven. Heel Italiaans, met een Zwitsers tintje. Want de groenten worden in slagroom gestoofd/ gebakken en worden voorzien van een dikke laag pittige kaas.
 
Je kunt eigenlijk alle soorten groenten gebruiken en omdat ik geen prei in huis had, werd het courgette.
Zelfs de broccoli, waar wij niet zo van houden, was superlekker en romig. Om nog maar te zwijgen van de zoete aardappel...
 
Waan je in de Zwitserse Alpen en maak het ook!
 
Nodig
 
beker slagroom, 200 ml
broccoli
prei
zoete aardappel
courgette of bloemkool
Parmezaanse kaas
 

 
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een grote ovenschaal in met boter.
 
 
Schil de zoete aardappel en snij plakken van een halve centiemeter dik.
Snij de prei in lange slierten en gebruik alleen het witte gedeelte.
 
Maak de broccoliroosjes kleiner en snij de courgette in plakken.
 
Rangschik alle groenten dakpansgewijs en overgiet met slagroom.
 
Bestrooi met wat zout en peper en rasp de Parmezaanse kaas er boven.
 
Zet 40 minuten in de oven tot de zoete aardappel en broccoli zacht zijn, door even te prikken met een vork kun je dit testen.
 
De slagroom moet voor het grootste gedeelte ingekookt zijn en vormt een saus op de bodem van de schaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen