dinsdag 27 januari 2015

Zuurkoolrolletjes met gehakt uit Kroatië




Wil je eens iets anders met zuurkool maken?

Dan heb ik hier een leuk recept voor je.
Ik kreeg het van mijn Kroatische collega. Spannend! Ik heb nog nooit iets Kroatisch gegeten.

Het gerecht heet sarma en is populair bij Kroaten.

Niet alleen breng je gehakt op smaak met uien, rijst en spekjes, er gaat ook een pittig paprikasausje overheen.

Het geheel moet zeker 1,5 uur stoven in een braadpan!

Je kunt bij de turkse super hele zuurkool kopen. Eigenlijk is de smaak gewoon hetzelfde als gesneden zuurkool, maar nu kun je de hele bladeren gebruiken om iets mee in te pakken.



Uiteindelijk was het resultaat minder spannend als gedacht; je hebt aan het einde zuurkoolrolletjes met gehakt.

Zo maak je het;

Nodig voor 7-8 rolletjes

1 hele zuurkool (Turkse supermarkt)
klein kopje ongekookte witte rijst
2 knoflooktenen, gehakt
1 ui, gesnipperd
500 gram gehakt
1 bakje spekjes
1 ei
zout en peper

boter
paprikapoeder
bloem
blikje tomatenpuree

Was de rijst onder de kraan en laat uitlekken in een zeef.

Haal voorzichtig de bladeren van de zuurkool en was ze onder de kraan.
Snij de harde nerf uit de bladeren.

Snij de gerookte spekjes nog iets fijner en verdeel de hoeveelheid in tweeën.

Verhit wat olie in een pan en bak de gesnipperde ui glazig.

Meng de gehakt met de gebakken ui, knoflook, het ei, de rijst en de helft van de spekjes. Breng op smaak met flink wat peper en zout en eventueel wat paprikapoeder.

Vorm een balletje ter grootte van een kleine gehaktbal en maak hem wat langwerpig.
Leg het rolletje op een blad zuurkool en flap de zijkanten er overheen. Rol nu op tot een rolletje.
Maak de gehakt op.

Je kunt eventueel wat zuurkoolbladeren fijnsnijden en op de bodem van de braadpan leggen.
Leg de rolletjes op de bodem van de pan. Leg daar bovenop de overige spekreepjes.

Giet er water bij tot de rolletjes net niet onder staan. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat vervolgens 1,5 uur stomen.

Maak na 1,5 uur een roux door een eetlepel boter in een pan te smelten en vervolgens wat bloem er bij te doen. Daarna twee theelepels paprikapoeder en de tomatenpuree.
Doe er steeds wat water bij tot je een mooie saus hebt en blijf met een garde kloppen.
Proef even of de saus pittig genoeg is. Je kunt eventueel meer paprikapoeder toevoegen.

Giet de paprikasaus over de rolletjes en laat nog eens 20 minuten stomen. Keer ze af en toe om.

Men beweert dat de zuurkoolrolletjes de volgende dag nog lekkerder zijn...
Ik kan het niet weten, omdat ik een dag heb gewacht om ze te proeven!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen