maandag 19 januari 2015

Ricotta-gnocchi met champignonsaus van Donna Hay






Uit het mooie boek De Basics van Donna Hay maakte ik laatst gnocchi van ricotta.

Normaal maak je gnocchi van aardappelpuree gemengd met bloem, maar bij dit recept kwam er geen aardappel aan te pas!
Lekker licht! En de gnocchi zelf schijnen luchtiger te worden.

Ik vond het heel bijzonder om toch stevige balletjes te krijgen, terwijl het deeg behoorlijk zacht was.

De smaak was goed, en eerlijk gezegd proefde ik weinig verschil met gewone gnocchi van aardappel.

Leuk om een keer te maken, maar ook lastig omdat het deeg zo zacht is, dat je moeilijk slierten en bolletjes kunt vormen. De truc zit hem in de bloem waarmee je de buitenkant goed bestuift. Dan plakt het minder aan je handen!

Ik maakte ricotta-gnocchi met romige champignons en pancetta.

Zo maak je het;

Nodig voor 4
500 gr ricotta
40 gr fijngeraspte Parmezaanse kaas
2 eieren, losgeroerd
150 gr patentbloem (ik gebruikte meer!
zout en peper

olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
300 gr kleine champignons, in plakjes
310 ml kookroom
125 ml kippenbouillon
1 el tijmblaadjes
plakjes pancetta of rauwe ham

Maak eerst de gnocchi door ricotta, Parmezaanse kaas, eieren, bloem en peper en zout door elkaar te mengen. Je hebt nu klef deeg waar waarschijnlijk wat meer bloem bij moet om het handelbaar te maken.

Maak vervolgens strengen van 15 cm en ongeveer een centimeter dik en rol ze lichtjes door de bloem.Snij er stukjes van 2 centimeter van en druk ze iets plat met een vork.

Maak hierna de saus;
Bak de gesnipperde ui in olie tot deze zacht wordt en voeg daarna de champignons toe. Laat ongeveer 5 minuten bakken.
Doe de room, tijm, bouillon en  wat zout en peper erbij en laat inkoken tot een dunnen saus ontstaat. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Bak ondertussen de rauwe ham in een droge koekenpan en laat de krokante stukken uitlekken op keukenpapier.

Kook water in een grote pan en kook de gnocchi in 2-3 minuten gaar tot de bolletjes boven komen drijven.

Schep de ghocchi met een schuimspaan uit de pan en doe ze bij de saus.
Maak de borden met de gnocchi met saus en daar bovenop geraspte Parmezaanse kaas en de gebakken rauwe ham.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen