maandag 5 augustus 2013

Krokante ijsbommetjes met kokos en pistache


Dit kokosijs maakte ik met mijn ijsmachine. Het recept komt uit het boek 'Reis om de wereld in 80 gerechten'.

Je maakt eerst een praliné van pistache, die je vergruist.
Hier rol je het kokosijs doorheen en zo ontstaan er krokante ijsbommetjes.

Het originele recept schrijft ook nog geraspte nootmuskaat en limoen voor, maar ik gebruikte beide niet.

Als experiment rolde ik een tweede bolletje door de cacao. Ik hoopte er een tartufo van te maken. Helaas werd het geen tartufo, maar het kokosijs met het cacaolaagje was wel bijzonder.

En natuurlijk kun je het ijs ook zo, zonder jasje eten!

Zo maak je het.


Nodig
3 eidooiers
1 theelepel maizena
4 el suiker
400 ml kokosmelk
500 ml slagroom
geraspte kokos

ijsmachine

arachideolie
100 gr gepelde, ongezouten pistachenoten
100 gr suiker

cacao

Roer in een grote mengkom de eierdooiers, maizena en suiker tot een lichtgeel en romig mengsel.
Verhit de kokosmelk in een pan. Haal van het vuur net voor de melk gaat koken.
Roer de hete kokosmelk door het eimengsel, doe terug in de pan op laag vuur en roer een paar minuten tot het iets dikker is geworden.
Laat het mengsel afkoelen.

Doe de slagroom in een mengkom en klop tot er pieken ontstaan. Spatel het kokosmelkmengsel erdoor. Roer er een flinke hand geraspte kokos door.

Heb je een ijsmachnie, doe het nu in de ijsmachine. Laat draaien tot je ijs hebt.

Heb je geen ijsmachine, doe het in een koude metalen bak en zet 2 uur in de vriezer. Roer het daarna door met een vork om de ijskristallen af te breken. Zet daarna terug in de vriezer en herhaal het proces na 2 uur.

Strooi voor de praliné de pistachenoten op een vel bakpapier. Doe de suiker met 100 ml water in een pan met zet hem op matig hoog vuur. Laat de suiker al roerend oplossen en aan de randen goudbruin worden. Het moet geen bruine karamel worden, dus stop op tijd!

Schenk over de pistachenoten en laat de 'plak' afkoelen en keihard worden.

Breek de plak pistachepraline in stukjes en doe in de keukenmachine. Laat tot gruis draaien, maar niet te fijn! Het moet wat textuur behouden en lekker knapperig blijven!

Maak van het ijs mooie bolletjes en rol door de pistachepraliné. Dit doe je door wat praliné op een bord te leggen en voorzichtig de bolletjes ijs er doorheen te rollen.

Hetzelfde kun je doen met de cacao.

Dien snel op, zodat de cacao- en pralinéjasjes er niet vanaf smelten!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen