maandag 15 februari 2016

Sinaasappeltaart


Het kunstwerk aan de rechterkant is de taart uit het receptenboekje. De linker is de mijne.
Waar ging het mis?

Dat klinkt heel dramatisch, want eigenlijk was dit een superlekkere taart. Alleen de bovenkant was niet zo mooi geworden.

Ik vermoed dat het mis ging bij de sinaasappelplakken die ik véél te dun had gesneden. Nadat  ze in de vanillesiroop hadden geprutteld, waren het dunne, weke stukjes sinaasappel geworden. Van de mooie plakken bleef helemaal niets meer over. Een mooie laag gekonfijte plakken sinaasappel kon ik dus wel vergeten. Advies: snij niet te dunne plakken.

In de cake gaat vanille en de siroop die je als eerste in de bakvorm giet, trekt tijdens het bakken in de cake, wat een heerlijke vanille-sinaasappelsmaak geeft en een custard-achtige, zware, natte cake. En in het beslag zit amandelmeel, wat op zich al een openbaring is als je niet gewend bent om met amandelmeel te bakken. Je cake/gebak wordt heerlijk zoetig, en krijgt een bijna marsepein-achtige, volle smaak.

Durf jij het aan?

Zo maak je hem;

Nodig
400 gr suiker
1 vanillestokje, opgengesneden en merg eruit
2 grote sinaasappels, geschild en in plakken
125 gr amandelmeel 
4 eieren
2 zakjes vanillesuiker
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr gesmolten boter


bakvorm van 20 cm

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Breng 200 gram suiker aan de kook met 125 ml water. Voeg het vanillemerg en het stokje daar aan toe. Voeg de sinaasappelplakken toe en laat zachtjes 10 minuten inkoken tot een siroop.

Klop de eieren met de rest van de suiker en de zakjes vanillesuiker luchtig. 
Spatel het bakmeel en amandelmeel er doorheen.
Vet de bakvorm in.

Verwijder het vanillestokje uit de siroop.
Rangschil de sinaasappelplakken op de bodem van de bakvorm en overgiet met een beetje van de siroop.
Doe het beslag er bovenop.

Leg een vel bakpapier in de oven en zet de bakvorm er op.
Laat ongeveer 45 gaar en goudbruin worden en controleer of de binnenkant gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.

Laat na het bakken de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm en haal deze er daarna uit.
Bestrooi eventueel met amandelschaafsel en sinaasappelschilletjes.
 
Bekijk ook de nieuwe website: http://www.aboutfoodandfashion.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen