dinsdag 3 november 2015

Elke dag vers van Janny van der Heijden


Het nieuwe kookboek van Janny van der Heijden - Elke dag vers- kwam begin september uit.
Dit nieuwe boek bestaat uit gezonde recepten waarin zoveel mogelijk verse producten (lees: groenten) gebruikt worden. Janny hanteert daarbij de 80-20 regel, waarbij je 80 procent van de tijd gezond eet en 20 procent jezelf mag verwennen met minder gezonde dingen.

Het boek is zwaar en telt 353 pagina's. Het is onderverdeeld in 13 hoofdstukken, waarbij er zo nu en dan een 'keukenheld' tussendoor genoemd wordt. Dan moet je denken aan onmisbare keukentools en de uitleg ervan.

Ik vind Janny altijd zo'n chique dame en kende haar van Heel Holland Bakt en haar recepten uit het Haarlems Dagblad die ik altijd graag las. Sommige van de recepten uit het Haarlems Dagblad komen terug in dit boek. (zoals de rode uien-marmelade waarover ik eerder blogte!) Dat is fijn, want dan heb je de krantenknipsels op een nette manier in een kookboek, voorzien van mooie mooie foto's.

Het boek is even chique als Janny zelf. De styling is prachtig en doet me denken aan de cleane, perfecte styling van de boeken van Donna Hay. En dat is een compliment!
Het boek heeft een rustige, heldere look and feel, waarbij de fotografie goed tot zijn recht komt.

De recepten zijn overwegend klassiek. Dit boek zou een prima naslagwerk kunnen zijn (hoewel lang niet volledig) voor de Franse klassieke keuken. Dan moet je denken aan bouillon, vinaigrettes en dressings en vleesbereidingen. Wat ook wel weer iets over Janny haar kookkunst zegt. Ze is niet de eerste de beste tv-chef met een leuk gemarketeerd-kookboek. Dit is dan ook een serieus boek, maar dan met een speelse twist.

Naast de klassieke Franse keuken staan er ook veel recepten uit de 'buitenlandse' keuken in, zoals  bijvoorbeeld de Amerikaanse pindasoep, tacochips, tabouleh, chinese pannenkoekjes en pita-lamsburgers.

Verder staan er genoeg moderne recepten in die mij erg aanspreken, dan moet je denken aan bijvoorbeeld krieltjes met camembertfondue, champignonstrudel en romige kikkererwtensoep. En is er een groot hoofdstuk gewijd aan smoothies. 

Dit is een prachtig, serieus en inspirerend kookboek met zowel klassieke als moderne recepten om cadeau te geven (en zelf te hebben!).

Elke dag vers van Janny van der Heijden is van uitgeverij Kosmos en kost € 29,99.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten