maandag 1 juni 2015

BBQ: Souflaki met perzik en ui



Bij de Delicious van deze maand zat een mini uitgave over koken met fruit.
Die mini uitgave was super-inspirerend en op de cover stonden heerlijke souflaki's met perzik.

Daar hoefde ik niet dus lang over na te denken, ik maakte het gerecht van de cover; de souflaki met perzik en ui.

Geen verkeerde keus, dit was een succes!

Het vlees marineer je eerst, zodat het een frisse citroensmaak krijgt. Er gaat behoorlijk wat knoflook in en ook dat proef je terug.

De perzik uit blik marineer je mee met de ui en knoflook en krijgt daardoor een hartig tintje; de knoflook trekt er goed in.

Uit elke hamlap kun je 2 spiesen maken. Je kunt ook ander vlees gebruiken (maar dan is het geen echte souflaki meer).

Dit is een echte aanrader voor op de bbq, bij mij komt 'ie zeker weten vaker op het menu. 

En vergeet de tzaziki niet! Een supercombi met het vlees en de perzik. Dip je vlees en perzikjes lekker in de frisse knoflookyoghurt.

Nodig voor 2 (ongeveer 6 spiesen)

3 hamlappen
rasp van een hele citroen
sap van 1/2 citroen
2 tenen knoflook, gehakt
1 grote rode ui, in grove stukken
1/2 blik perziken
2 tl oregano (of meer)
3 el olijfolie

lange metalen bbq spiesen
grill/ bbq of grillpan

Voor erbij
Griekse yoghurt
1 teen knoflook
muntblaadjes of dille

Snij de hamlappen in grote blokken. Snij de perzikhelften in grote stukken of doormidden.

Doe alle ingrediënten samen met het vlees in een kom en meng goed door. Bestrooi met peper en zout.
Zet weg en laat minimaal een uur marineren. Halverwege een beetje doorroeren, zodat het sap onderin de kom zich mengt met het vlees.

Rijg de stukken vlees om en om met de stukken perzik en ui. Besprenkel nog eens met olijfolie en wat oregano en grill de spiesen om en om (ongeveer 20 minuten) tot het vlees gaar is.

Maak ondertussen de tzaziki. Doe een paar volle eetlepels (6) in een schaaltje en pers de knoflook er boven uit. Hak wat muntblaadjes fijn en meng er doorheen. Als je niet van munt houdt, kun je ook dille nemen. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de saus bij de spiesen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen