vrijdag 3 januari 2014

Choco-pannacotta met hazelnootkoekjes en peer


Heb jij Masterchef UK 2013 vorige maand nog gevolgd?
Dit dessert werd in de finale door winnares Natalie gemaakt.
En ik maakte het op kerstavond. Dit supertoetje had een prachtige foto moeten opleveren, maar helaas... weer niet.

Ik vond het leuk en spannend om ook eens een panna cotta te maken. Het is toch altijd afwachten of hij gelukt is en of je hem goed uit je vormpje krijgt. Zakt hij in? Is hij stevig genoeg? Blijft hij niet plakken? Dat soort dingen.

Je kunt alles behalve de gekarameliseerde peer al voorbereiden. Dat zou ik je ook ten zeerste aanraden als je een relaxt avondje wil hebben.

Vooral de mini-hazelnootkoekjes zijn een succes!
Nodig
125 ml kookroom
125 ml volle melk
1 eetlepel cacao
25 gram suiker
2 gelatineblaadjes
1/5 vanillestokje
ijsklonten

1 peer
rietsuiker
roomboter

60 gram hazelnoten zonder velletjes
85 gram boter
50 gram rietsuiker
100 gram bloem

Panna cotta;
Verwarm de melk en room samen met de suiker, vanillestokje en cacao in een steelpan en
blijf roeren tot de cacao helemaal opgelost is. Schraap de merg uit het vanillestokje en los ook op in de melk.
Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water.
Als de melk bijna kookt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer even op de blaadjes op te lossen.
Breng de temperatuur van het mengsel snel naar beneden door de pan in een kom met ijsklonten te zetten.
Als het mengsel een stuk is afgekoeld, giet het dan in ronde vormpjes of Senseo- of espressokopjes.
Zet in de koelkast en laat minimaal 3  uur stijf worden.

Hazelnootkoekjes;
ondertussen maak je de hazelnootkoekjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de hazelnoten op de bakplaat en rooster ze ongeveer 5 minuten.
Doe vervolgens in de keukenmachine en maal fijn tot kleine stukjes.
Klop de boter en suiker romig en voeg daarna de bloem en hazelnootstukjes toe. Maak er een bal deeg van en rol uit tot een lap van 5 millimeter dik.
Steek kleine rondjes uit het deeg.
Bak de koekjes ongeveer 25 minuten op 160 graden. De koekjes voelen nog zacht aan, maar dit geeft niet. Ze worden hard bij het afkoelen.

Wanneer je het dessert wilt opdienen, moet je eerst nog de peren bakken.

Schil de peer en verwijder het klokhuis. Snij de peer in 8 parten en bestrooi met rietsuiker tot ze volledig bedekt zijn.
Laat een klontje roomboter in een koekenpan smelten en leg de peren er in. Bak ze aan alle kanten op laag vuur, zodat ze een goudbruin karamellaagje krijgen.

Haal de panna cotta's uit de koelkast. Zet ze kort in een kom met kokend water. Dit is nodig om ze uit te vorm los te krijgen.
Stort ze daarna op de borden. Ik gebruikte een scherp mes om de randen alvast wat los te steken. De mijne bleven namelijk wel hangen!
Leg bij elke panna cotta 3 hazelnootkoekjes en wat partjes gekarameliseerde peer.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen