vrijdag 10 juni 2016

Van Tajine tot HavermoutJamila Winwood,  healthy lifestyle coach

Na Rens Kroes en Amber Albarda is er Jamila Winwood! 
Zij is een healthy food- en lifestylecoach met Marokkaanse roots. Ze heeft een inspirerend blog over healthy lifestyle en geeft daar de leukste en meest bijzondere recepten.

Sinds deze maand heeft ze haar eigen kookboek uitgebracht Van Tajine tot Havermout.
Het gaat over healthy recepten met een Marokkaanse twist. Echt een nieuwe en verrassende combi in kookboekenland!


Jamila Winwood

Als dochter van een Marokkaanse boer groeide Jamila op met biologisch eten van het land. Ze bezocht als jong meisje iedere zomer haar opa en oma die in een klein dorpje ter noorden van Marokko woonden. Ze was maar wát nieuwsgierig als haar vader en opa olijven en amandelen aan het oogsten waren. Er was ook een prachtige moestuin waar groente en fruit werd verbouwd.  Van al deze verse ingrediënten maakten haar moeder en oma heerlijke traditionele Marokkaanse gerechten. Als ze in de keuken stonden keek Jamila vol bewondering over hun schouder mee de pruttelende pannen in. Tijdens deze zomers en mijn latere reizen door Marokko is Jamila's liefde voor de pure Marokkaanse keuken ontstaan. 

De passie voor lekker en gezond eten is er dus met de paplepel ingegoten, maar ebde weg toen Jamila ouder werd. Na jarenlang gezondheidsklachten te hebben waar zij haar vinger maar niet op kon leggen, begon ze zich opnieuw te verdiepen in voeding. Ze volgde een opleiding als Hormoonfactor trainer en begon daardoor weer te experimenteren in de keuken. Zo kwamen de Marokkaanse ingrediënten uit haar kindertijd weer langzaam terug in haar gerechten. Ze was altijd dol op Marokkaans eten, maar niet ieder gerecht paste meer even goed in haar nieuw verworven gezonde levensstijl. Daarom besloot ze deze gerechten aan te passen naar gezondere en makkelijk te maken varianten, maar nog altijd met de authentieke geuren en smaken uit Marokko! Zo heeft ze gluten zoals couscous, pasta en brood grotendeels vervangen en kookt ze zonder toegevoegde suiker en vermijdt ze producten met koemelk.

Ik mocht Jamila interviewen, maar dat lees je binnenkort op het blog!

Van Tajine tot Havermout
 
Het boek telt 190 pagina's en bestaat uit 13 hoofdstukken, verdeeld over de menugangen en specifiekere hoofdstukken over vegetarisch, zoet, deegwaren, salades, dips en spreads, soepen, drankjes en een voedingswijzer.

Het is een kleurrijk, jong en fris boek met bijzondere gerechten, allemaal even healthy.
De moeilijkheidsgraad is easy peasy en je hebt geen ellenlange ingrediëntenlijsten en uren de tijd nodig, zoals je wel eens ziet bij authentieke Marokkaanse gerechten.
Eerlijk toegegeven, ik vind de recepten niet allemaal even Marokkaans. Maar ze bevatten altijd wel een ingrediënt die bij de Marokkaanse keuken hoort. Jamila noemt het de Jamila-twist.

Voorin het boek wordt er info gegeven over gezond eten en wordt uitgelegd wat gluten, eiwitten en andere voedingsstoffen zijn. Op een eenvoudige manier (zodat ik het ook snap!) en met tabellen om er een beeld bij te geven.

Er staan goede ontbijt-ideeën in, lekkere tajines, soepen en bijzondere drankjes, zoals de Marrakech Smoothie. Een goede uitvinding is de geheel glutenvrije couscous van bloemkool. Verder nog goede zoete ideeën.
De recepten zijn verrassend en innovatief
Ik vind dit een leuk, fris boek met goede ideeën om doordeweeks toe te passen zonder veel gedoe.
  Als je into gezond, puur en healty food bent, dan is dit een boek voor jou! Het is verrassend en heeft een duidelijk Marokkaans thema. Weer eens iets anders.

Van Tajine tot Havermout van Jamila Winwood kost € 19,95 en is van uitgeverij Rose Stories. Je kunt het boek bestellen op http://www.rosestories.nl.


Bekijk de nieuwe website ook eenswww.aboutfoodandfashion.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten