vrijdag 8 januari 2016

Mini pies met 2 vullingen



Een mini pie staat feestelijk. Je kunt ze tijdens de brunch, lunch of als voorgerecht opdienen. Ieder zijn eigen glanzende, goudbruine mini taartje.

Als je ze na het bakken gelijk opeet, zijn ze nog knapperig. Bewaar je ze een dag, dan zul je ze opnieuw in de oven moeten doen voor het knapperige effect.

Ik maakte deze viscurry en spinazie-ricotta pies voor eerste kerstdag. Heel feestelijk op een bedje van sla!

Zo maak je ze;

Nodig voor 4 stuks

1 pak bladerdeeg, ontooid

2 blokken kabeljauw, diepvries
1 kleine wortel
halve dunne prei
halve kleine ui
1 el rode/ gele of groene Thaise currypasta (potje)
slagroom of kokosmelk
1 ei, geklutst

of 

Spinazie-ricotta pies
2 handjes diepvries spinazie-bolletjes
ricotta
1 teen knoflook, fijngehakt
rauwe ham
1 grote tomaat
basilicum
nootmuskaat
1 el geraspte Parmezaanse kaas
1 ei, geklutst

kleine ronde bakvormen of mini-cocottes
bakpapier
gedroogde rijst of blindbakbonen 
kwastje


Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de bakvormen of mini-cocottes goed in met boter.
Als de plakken bladerdeeg ontdooid zijn, bekleed de bakvormen er mee. 
Gebruik een de bakvorm om een mooi rondje uit elke plak bladerdeeg te snijden wat later een dekseltje op de pie moet vormen. Leg de rondjes/ dekseltjes apart.
Als de bodem en zijkanten bekleed zijn prik dan met een vork wat gaatjes in de bodem en leg vervolgens een velletje bakpapier in de vormpjes. Vul deze met ongekookte rijst of blindbakbonen.

Bak de bodems 15 minuten tot de randen goudbruin zijn en verwijder de droge vulling en het bakpapier.
Zet even terug in de oven om de natte bodem te laten drogen, ongeveer 2 minuten.
Als je de spinazie-ricotta pies wil maken, sla het volgende gedeelte dan over.

Snij ondertussen de vis in heel kleine blokjes.
Snij de wortel en halve ui ook in heel kleine blokjes en de prei in dunne ringen.

Verhit olie in een koekenpan en bak de vis tot hij gaar is. Voeg halverwege de groenten toe en roerbak tot ze zachter worden.

Voeg een eetlepel (of minder als je niet van pittig houdt) Thaise currypasta toe en meng met de vis en groenten.
Giet voorzichtig wat room of kokosmelk erbij, zodat er een saus ontstaat. De saus moet dik blijven, dus doe een kleine scheut en laat daarna wat inkoken op laag vuur.

Als de curry goed is, haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Haal de taartbodems uit de oven en vul ze met de viscurry. Druk goed aan.
Leg de ongebakken deegrondjes op de bakvormen en snij er met een scherp mes voorzichtig wat inkepingen in. Gebruik een vork om de randjes aan te drukken.
Besmeer de deksels met geklutst ei, gebruik hiervoor een kwastje.


Bak de pies af in de oven tot de dekseltjes mooi goudbruin zijn, ongeveer 15-20 minuten.

Voor de spinazie-ricottavulling;

Ontdooi de spinazie en druk het vocht goed uit in een zeef. Doe in een kom. Bestrooi met wat peper, zout en nootmuskaat, basilicum, 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas en de gehakte knoflook. Doe 2 volle eetlepels ricotta bij de spinazie en meng door elkaar. 
Kluts het ei en doe bijna alle ei door het spinaziemengsel. Hou een beetje ei apart om de taartjes mee te bestrijken.

Snij de tomaat in dunne plakjes. 

Als de bodems gebakken zijn, leg dan onderin elk vormpje een plak rauwe ham. Leg vervolgens een plak tomaat en vul de vorm met het spinazie-ricottamengsel, afgewisseld met af en toe een plak tomaat.

Leg de ongebakken deegrondjes op de bakvormen en snij er met een scherp mes voorzichtig wat inkepingen in. Gebruik een vork om de randjes aan te drukken.
Besmeer de deksels met geklutst ei, gebruik hiervoor een kwastje.

Bak de pies af in de oven tot de dekseltjes mooi goudbruin zijn, ongeveer 15-20 minuten.

Laat ze volledig afkoelen na het bakken en haal ze voorzichtig uit de vormpjes. Beleg een bord met wat blaadjes sla en zet daarop een pie. 

Bekijk ook de nieuwe site: www.aboutfoodandfashion.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen