woensdag 6 januari 2016

Comfort food: Gerookte aubergines met tomaat en knoflook



Wil je iets origineels maken van aubergines? Iets dat fluweelzacht smaakt en waarvan je blijft dooreten?
Uit mijn kookboek Persiana maakte ik dit heerlijke Iraanse gerecht.

Volgens het boek staat dit populaire gerecht in Iran bij alle Perzische restaurants op de menukaart. Het heet Mirza Ghasemi.

Nadat je de aubergines hebt gerookt (of geblakerd in de oven) maak je er deze heerlijke dip van. Er gaat enorm veel knoflook doorheen, dus kijk of je dat wilt. Je kunt het ook met minder doen.
De tomatenpuree en het geklutste ei maken dit een fluweelzacht gerecht.
Als je begint met eten, kun je niet meer stoppen!

Ik deed het als bijgerecht bij de maaltijd met bulgur en kipfilet, maar met een vers knapperig Turks brood of verse pita is dit ook een heerlijke dip.

Dit recept is veel, je kunt het ook halveren, zoals ik deed.

Zo maak je het;

Nodig 6-8 pers
6 grote aubergines
olijfolie
2 bollen knoflook, teentjes in dunne plakjes
2 tl kurkuma
6 rijpe tomaten, in kwarten
4 el tomatenpuree
1 tl suiker
3 tl gemalen zeezout
3 eieren, geklutst
evt. gehakte walnoot ter garnering

De authentieke manier om aubergines te bereiden is om ze in hun geheel boven open vuur te roosteren tot ze helemaal zwart geblakerd zijn en het vruchtvlees helemaal zacht is.
Of doe ze in een braadslee en rooster ze in hun geheel 40-45 minuten in de oven op 220 graden. Prik dan eerst gaatjes in de schil met een vork. Anders exploderen ze!

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur, doe er een scheut olie in en bak de knoflook langzaam, zodat deze niet allen lichtbruin maar ook gaar wordt. Roer de kurkuma erdoor zodra de knoflook bruin begint te worden.
Voeg de tomaten toe en bak 15 minuten tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur.

Snij het vel van de gegaarde aubergines en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Voeg toe aan het knoflookmengsel. Zet de pan op middelhoog vuur, prak het vruchtvlees een beetje fijn en laat een paar minuten garen. Voeg dan de tomatenpuree, suiker en zout toe. Blijf roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.

Maak een heleboel kleine kuiltjes in het mengsel en schenk de geklutste eieren in de kuiltjes. Laat de eieren stollen. 
Roer alles door elkaar zodra het ei gestold is.
Haal de pan van het vuur en laat 20 minuten afkoelen.
Garneer eventueel met stukjes walnoot.

Bekijk ook de nieuwe website van About Food And Fashion!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen