maandag 14 december 2015

Kersttraktatie: Kerstcakejes of taart

 Als je alvast in de kerststemming wilt komen, kan ik je aanraden deze makkelijke cakejes te maken. Of ga je voor een grote punt taart helemaal voor jezelf? Dan raad ik je aan om er een taartje van te maken.

Dit is echt een succes. Vanwege de kruidige en winterse smaken is de taart (of cakejes) helemaal kerst-proof. Dan moet je denken aan speculaaskruiden, mandarijnenschilletjes en bruine basterdsuiker. Het wordt een luchtige cake en hij is gevuld met krenten en walnootjes. Als je wilt, kun je zelfs sucade toevoegen.
Wees voorzichtig met de speculaaskruiden, teveel is echt niet lekker. Dan gaat je cake naar cola smaken!

Het recept komt uit mijn nieuwe favo kerst-kookboek Rudolph's Christmas.

De taart of cakejes zijn zo gemaakt!

Nodig
50 gr krenten
50 gr walnoten
200 gr bloem
5 gr bakpoeder
120 gr suiker
100 gr bruine suiker
2 tl speculaaskruiden
60 gr boter
180 ml melk
1 ei
1 mandarijn

Decoratie
200 gr marsepein (bruin)
100 gr poedersuiker
1 el melk
1 doosje rode bessen of rode snoep parels

Voor cakejes: 
12 cupcake papiertjes
muffintray

Voor de taart:
springvorm van 20 cm

Verwarm de oven voor op 170 graden. Week de krenten in heet water en hak de walnoten klein.

Meng de bloem, het bakpoeder, de soorten suiker en speculaaskruiden door elkaar.
Smelt de boter en meng met de melk en het ei. Voeg het  melkmengsel toe aan de droge ingrediënten. Meng met een lepel.
Roer de uitgelekte krenten en gehakte walnoten door het beslag. Rasp de mandarijnenschil boven het beslag en meng er door.

Voor de cakejes: 
Zet de cupcake papiertjes in de muffintray en vul de papiertjes met het beslag. 
Zet de tray in de oven en bak 25 minuten in de oven.
Laat de cakejes helemaal afkoelen voordat je ze gaat versieren.

Voor het taartje:
Vet de springvorm in met boter. Giet het beslag in de vorm.
Zet in de oven en bak 60-75 minuten op 165 graden. Het is belangrijk om af en toe te kijken of de taart al gaar is. Dat controleer je door een satéprikker in de taart te steken. Wanneer deze er schoon uitkomt, is de taart gaar. Zit er beslag aan de prikker, dan is de binnenkant nog niet helemaal gaar en moet hij nog langer bakken. 
Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem gaat versieren.

Om te versieren rol je de bruine marsepein uit met een deegroller. Heb je geen bruine marsepein, maar witte? Meng dan wat cacao er door.
Voor het uitrollen leg je de marsepein tussen twee vellen plasticfolie om het plakken aan de deegroller te voorkomen.

Voor de cakejes:
Steek rondjes uit het marsepein met een glas of koekjesuitsteker en beleg de cakejes ermee.

Voor de taart:
Gebruik de ring van de springvorm om de maat te bepalen van de ronde plak marsepein die je uitsnijdt.

Maak nu het suikerglazuur. Meng de poedersuiker met de melk. Verdeel over de cakejes of maak een zigzag-streepjespatroon over de taart.
Beleg met de rode bessen of rode parels.
 
Bekijk ook de nieuwe site van About Food And Fahsion!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen