donderdag 10 december 2015

Kerst: Eendenborst met bramensaus


Ten eerste: excuus voor de lelijke foto.
Sinds de wintertijd is ingegaan is het foto's maken een stuk moeilijker vanwege het licht.
Dat wordt dus weer mijn fotostudiootje opbouwen.

Nadat ik met mijn hondje in het zonnetje wandelde, was ik helemaal geinspireerd om een echt kerstgerecht op tafel te zetten en besloot ik eendenborstfilet te maken.

Want in mijn nieuwe kookboek van Janny van der Heijden had ik al een recept gezien dat ik graag wilde maken; de eendenborst in bramensaus.

Dus ik ging aan de slag.
De saus is heerlijk! Ik maakte er gekarameliseerde witlof en rozemarijn-aardappelpuree bij. Een goed idee voor op het kerstmenu.

Zo maak je het;

Nodig voor 2
2 eendenborsten
2 volle el bramenjam
3 tl mosterd
100 ml rode wijn
stukje bouillontablet
evt. verse bramen om te garneren

Snij het vet van de eendenborst in met een scherp mes. Snij een ruitpatroon, zodat het vet mooi kan weglopen tijdens het bakken.
Kruid het vlees aan de vleeskant met peper en zout.
Verhit een kleine koekenpan en bak de eendenborst aan de velkant enkele minuten tot het vet wegloopt en het vel bruin wordt.

Keer de eendenborst pas als er voldoende vet is weggelopen en de velkant mooi bruin is.
Keer om en bak de andere kant nog een paar minuten.

Neem de eendenborst uit de pan en leg afgedekt onder aluminiumfolie weg.
Schenk al het vet uit de pan en blus de bodem met een scheutje water.
Los de bramenjam in de pan op, samen met de mosterd. Verbrokkel het bouillontablet en voeg de wijn toe. Laat inkoken tot er een dikkere saus ontstaat.
Breng op smaak met peper en zout.
Snij de eendenborst in plakken en overgiet met de bramensaus. Garneer eventueel met verse bramen.

Bekijk ook de nieuwe site van About Food And Fashion!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten