maandag 21 december 2015

Kerst: Karbonade met appelroomsaus en pompoenpuree



Dit is een heerlijk en makkelijk gerecht voor op het kerstmenu. Het is niet klassiek, maar wel feestelijk en komt uit mijn kerst-kookboek Rudolph's Christmas.

Als je niet van pompoenpuree houdt, maak dan lekkere smeuige aardappelpuree met rozemarijn. 

De saus bevat zowel appelcider als kleine stukjes appel, wat een goede match is met de karbonade.

Zo maak je het;

Nodig voor 4
1 flespompoen
50 gr roomboter
0,25 tl komijnpoeder
zout, peper
20 ml olijfolie
4 varkens ribkarbonades
1 bosje bosuien
1 appel
0,25 tl gedroogde salie
300 ml appelcider
125 ml creme fraiche
rucola

Halveer de pompoen en snij de schil er af. Verwijder de pitten, snij de pompoen in blokjes en kook ze in 10 minuten zacht in water.
Laat goed uitlekken en stamp fijn met een pureestamper. Maak de puree smeuig door de helft van de boter toe te voegen. Breng op smaak met de komijnpoeder, peper en zout.

Verhit de olijfolie en de rest van de boter in een koekenpan. Bak de karbonades in ongeveer 10 minuten om en om tot ze gaar zijn.

Snij ondertussen de bosuien in ringetjes. Schil de appel en snij in kleine blokjes.
Haal de karbonades uit de pan en dek ze af met aluminiumfolie.
Bak de bosuien en de appel in dezelfde koekenpan samen met de salie. Laat ongeveer 4 minuten bakken.
Voeg de cider toe en laat tot de helft inkoken.
Voeg de creme fraiche toe en breng de saus aan de kook. Niet laten doorkoken. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Schep de pompoenpuree op de borden. Leg de karbonades op de puree en overgiet met de appel-roomsaus. Garneer met wat blaadjes rucola.

Bekijk ook de nieuwe site van About Food And Fashion!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten