donderdag 26 maart 2015

Paas- en lentetaart: Tarte au citron meringue


 
Mijn allerlekkerste taart is de tarte au citron meringue, een taart met een friszure lemoncurd en een laagje meringue on top.
 
Klinkt lekker chique en Frans, he?
Ik maakte hem nadat ik er in Parijs mee overstelpt werd. Om eerlijk te zijn; ik was gewoon een beetje verslaafd geraakt aan deze taart en at hem in elk restaurant waar ik kwam.
 
Daarna is het een een bakfavoriet geworden en is het altijd een succes.
 
Hij doet me aan Pasen en de lente denken vanwege de frisse geel-witte look, maar vooral ook vanwege de frisse smaak! Deze taart mag niet op de Paastafel ontbreken en het recept wil ik jullie niet onthouden!
 
Zo maak je de feestelijke taart; (Of wat dacht je van mini's?)
 
Nodig

bodem
125 gr bloem
60 gr roomboter, in stukjes
50 gr suiker
1 ei
snuf zout

citroenvulling
3 citroenen
3 eieren
150 gr poedersuiker
30 gr boter

meringue
3 eiwitten
150 gr poedersuiker

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de ingrediënten voor de bodem tot een mooi deeg en vorm een deegbal. Wikkel in folie en leg 30 minuten in de koelkast.
Vet een taartvorm met ribbels in en bepoeder met bloem.
 
Bekleed de vorm met het deeg. Je kunt ook eerst de vorm bekleden en daarna 30 min. in de koelkast zetten.
 
Je gaat nu de bodem blind voorbakken; prik gaatjes in de bodem met een vork en leg er een vel bakpapier in. Vul deze met droge bonen, rijst of pasta. Zet in de oven voor 25-30 minuten. Check af en toe of het goed gaat. Verwijder het papier en de vulling en laat even
onafgedekt in de oven bakken.

Maak ondertussen de citroenvulling;
Pers de citroenen uit. Doe het sap samen met de overige ingrediënten in een pan en zet alles op heel laag vuur. Blijf roeren tot er een dikke vla onstaat. Het mag absoluut niet koken of aan de bodem plakken. Dan ontstaan er stukjes gestold ei!
 
Om dit te voorkomen kun je het ook au bain marie verwarmen; zet de kom op een pan met kokend water en blijf roeren.

Als de bodem klaar is, haal uit de oven en draai de oven omlaag naar 130 graden.
Doe de citroenvulling er in en verdeel gelijkmatig.
Zet de taart terug in de oven voor 15 minuten.

Maak ondertussen het schuim; zorg voor een vetvrije kom en een vetvrije mixer.
Scheid de eieren en klop stijf met een snufje zout met een mixer. Voeg nu heel langzaam, dus in delen, de poedersuiker toe en blijf mixen tot je glanzende, stevige pieken kunt vormen.

Haal de taart na 15 minuten uit de oven en draai de grill aan (lekker hoog!). Doe het schuim op de taart en maak mooie pieken of streepjes met een vork. De pieken zullen mooi kleuren.
Zet nog 10-15 minuten onder de grill, totdat de taart begint te kleuren en een knapperig laagje krijgt.

Laat afkoelen voor je hem opeet.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen