vrijdag 28 april 2017

Het verleden op je bordAls foodie met een grote interesse in historie (jawel, ik volgde egyptologie) was de uitgave van 'Het verleden op je bord' voor mij iets om naar uit te kijken.

Dit prachtige boekje is geschreven door Christianne Muusers, die een website heeft waarop zij schrijft over historische recepten en kookboeken.
Historische kookboeken - wat zou ik daar graag een collectie van willen aanleggen. Dan bedoel ik antieken kookboeken of echte oude werken die je in bibliotheken vindt...

Ik ontving haar pas uitgebrachte kookboek waarin ze terug gaat naar de middeleeuwen tot de 19e eeuw. Ze beschrijft de middeleeuwse gebruiken en eetgewoontes, gezondheidsleer ('humeurenleer') en verwijst naar kookboeken uit die periode, waar er maar heel weinig van bestaan.
Wat enorm interessant!

Ook geeft Christianne recepten, die ze vertaald heeft naar onze huidige taal. Ze heeft de ingrediënten zoveel mogelijk authentiek gelaten, maar wel aangepast aan de producten van nu.

Het boek heeft mooie illustraties uit de historische kookboeken, maar ook fraai gestylde foto's van de gerechten van nu.

De meeste recepten zijn smakelijk voor nu en dus heel goed te maken. Denk aan jam, pasteien, soepen en vis. Vooral dat laatste speelt een grote rol, vanwege de religieuze achtergrond van onze cultuur, waarin vlees (of beter gezegd, het niet eten van vlees) een grote rol heeft gespeeld.

Je ziet in dit boek ook een verklaring van veel gebruiken van nu, zoals vrijdag-visdag.
Kun je je voorstellen dat in de middeleeuwen suiker een geneesmiddel was, uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar? Of dat er al amandelmelk bestond? Dat dronk men op de dagen dat de kerk melk verbood.
En ijs werd gemaakt van de opgeslagen sneeuw die in kelders werd opgeslagen tijdens de winter!

Ik ben verliefd op de omslag van het boek; mintgroen met gouden details. Eénmaal geopend, een mooi lilapaars voorblad en lichtblauw leeslint.

Het boek telt 159 pagina's, waarbij de hoofdstukken zijn onderverdeeld in de verschillende food-beroepen van toen.
Achterin het boek zijn de originele recepten opgenomen, zodat je je kunt verbazen over de historische schrijfwijze.

Het Verleden Op Je Bord van Christianne Muusers is van uitgeverij Karakter Culinair en kost € 29,99. Het is gewoon bij bol.com te koop.Bezoek ook www.aboutfoodandfashion.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten