dinsdag 28 februari 2017

Echte bolognesesaus (3 uur stoven!)


Finally, we hebben een paar weken geleden onze intrek gemaakt in ons nieuwe huis! Zo heerlijk; een gloednieuwe keuken (een gloednieuwe alles). Dat maakt koken weer net iets spannender. Vooral als je moet zoeken naar al je spullen.

Ik schafte een mooie nieuwe stoofpan aan van Ikea, een prachtig roomwit, ovalen exemplaar, dat zo mooi stond op het kookeiland, dat ik hem de eerste weken gewoon daar liet staan.

Daar wilde ik iets in maken.
Door de herontdekking van mijn kookboekenverzameling (ik heb sinds ons nieuwe huis een mini-bibliotheek met klassiek bureau en boekenplanken vol met mijn kookboeken. Kun je vast wel raden waar ik het liefst zit...) stuitte ik op een 'oud' pastarecepten-boek met daarin een versie van bolognese die tenminste 3 uur moet stoven.
Die zou het worden.

Deze bolognese bevat naast rode wijn en gehakt ook kippenlevertjes en spek. Een rijke saus dus, met veel smaken, die het heel goed doet bij spaghetti.

Van de overige levertjes maakte ik kippenlevertjes op Venetiaanse wijze, ook uit één van mijn (Venetiaanse) kookboeken en binnenkort hier op het blog te lezen.

Het leverde een heerlijke saus op die het proberen waard is op een zondagmiddag, of in de vakantie.

Zo maak jij hem ook; 

Nodig voor 4
boter
200 gr spek zonder zwoerd, fijngehakt
1 grote ui, gesnipperd
1 wortel, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in ringetjes
400 gr rundergehakt
150 gr kippenlevertjes, fijngehakt
500 ml runderbouillon
250 ml passata
125 ml rode wijn
1 teen knoflook, geperst
1 el tomatenpuree
1 tl nootmuskaat

stoofpan

Verhit wat boter in de pan en bak het spek goudbruin. Voeg daarna de ui, wortel, bleekselderij toe en fruit 8 minuten op laag vuur.

Zet het vuur weer hoog, voeg een flinke klont boter toe en bak het gehakt bruin en rul. Voeg de kippenlevertjes toe tot ze van kleur veranderen.
Doe nu de bouillon, passata, wijn, nootmuskaat, zout, peper, knoflook en tomatenpuree erbij. Breng de saus aan de kook laat op zeer laag vuur afgedekt 2-5 uur sudderen.
Roer af ten toe en check of er niets aan de bodem vastbakt. Voeg eventueel extra bouillon toe als dit nodig is.

Hoe langer de saus suddert, hoe smakelijker hij wordt.
Breng aan het einde op smaak met wat peper en zout. (proef eerst!)
 
Kook spaghetti erbij en rasp verse Parmezaanse kaas er overheen. 
  Bezoek ook www.aboutfoodandfashion.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten