maandag 21 september 2015

Tip: Vegarabia


Weer een prachtig boek uit de Midden Oosterse keuken; Vegarabia.
Dit zware boek is een aanwinst in mijn kookboekencollectie.
De omslag is luxe, met reliëf en goud en de bladsneden zijn felgeel en zou prima door kunnen gaan als mooi koffietafel-bladerboek.

De auteurs zijn Greg en Lucy Malouf, waarvan Greg een Libanese achtergrond heeft.
Beiden zijn kok en gek op eten. Ze konden het eten van vlees niet volledig laten, maar ontdekten dat ze onopgemerkt vaak iets aten zonder vlees. Vooral omdat ze iets gezonder wilden eten.

Ze gingen op zoek naar de lekkerste gerechten, geinspireerd op de Midden Oosterse keuken. Het resultaat is dit prachtige boek.

Als je door dit boek bladert, heb je niet het idee dat het een echt 'vega' boek is, waarbij de nadruk er echt op ligt vegetarisch te zijn. Wat eerder opvalt, zijn de heerlijke ontbijtgerechten, brood met smeersels, dips, rijst- en peulvruchten en natuurlijk groentengerechten met een Midden Oosterse flavour. 
Hoewel je er niet echt van bewust bent dat dit een vega-boek is, lijkt mij dit boek voor de echte vegetariër een verademing. Het is een dik boek met héél smaakvolle en bijzondere vega-gerechten en weer eens wat anders dan de standaard geitenkaas of quinoa.

Het leuke is, dat er naast de indeling op hoofdstukken ook menu-ideeën worden gegeven. Ze staan vermeld als redenen om een etentje te houden, zoals 'Familiepicknick', 'Familiediner op vrijdagavond', 'Knabbels voor een feestje', 'Herfstetentje', 'High tea', 'Lange verjaardagslunch' en nog meer.
Als je dat leest ben je gelijk al geinspireerd. Vooral de gerechten die op de menu's staan. Je hebt niet eens in de gaten dat er geen vlees aan te pas komt.

Ik vind de recepten verrassend en veelzijdig. 
Je zou dit boek ook kunnen gebruiken om inspiratie op te doen voor gerechten naast je biefstukje of kippetje. Want een heerlijk warm brood met dips of smaakvolle groenten kun je bij elke maaltijd eten.

Dus laat je niet teveel beinvloeden door het 'Vega' gedeelte in de titel. Het is gewoon een heerlijk boek met Midden Oosters-geinspireerde gerechten.

Ondertussen heb ik uit dit boek al verschillende recepten gemaakt, waaronder de creme-fraiche roomboter. Echt een succes!

Dit boek kan ik je echt aanraden. Het is een aanwinst op je kookboekencollectie. Zie het als een heerlijk boek met smaakvolle recepten en vergeet het 'Vega' gedeelte, want dat is echt bijzaak in dit boek. Het gaat vooral om lekker eten.

Het boek telt 272 pagina's en heeft 20 hoofdstukken. De fotografie is mooi, sfeervol en modern. Achter in het boek worden kruiden en specerijen uit het Midden Oosten uitgelegd.

Vegarabia-Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten- van Gref en Lucy Malouf is van uitgeverij Good Cook en kost € 29,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten