woensdag 9 september 2015

Pikante kip met auberginesalade




Auberginedip, baba ganoush of auberginesalade is één van mijn favoriete dips. Altijd als we bij de Griek uit eten gaan, bestel ik auberginedip. En het grappige is, nergens smaakt hij hetzelfde.
Bij de Griek in Almere Haven is 'ie lekker sterk; met veel knoflook en toch ook weer zacht, rokerig en romig. Heaven! 

Ik heb hem ook wel eens met grove stukjes gegeten. In Griekenland zelf, nota bene. Ik verwachtte dezelfde fijne structuur met veel knoflook, zoals ik hem in Almere gewend was, maar dit was meer een 'salade' van geroosterde aubergine, met stukjes en kruiden. 

Zo kan het blijkbaar ook. Je hebt een totaal andere smaakbeleving. Niet minder lekker.

In de Delicious van deze maand las ik een recept met pikante kip met Midden Oosterse smaken. Ook daar zat een auberginedip bij; baba ganoush. Meteen enthousiast maakte ik de kip.
Ik koos voor mijn eigen versie auberginesalade, de grove variant.

Dit simpele, maar heel smaakvolle gerecht kan ik je echt aanraden! Je kunt er vers Libanees platbrood bij eten of zelf pita maken (Lees hier).

Nodig voor 2
1 el citroensap
2-3 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
2 kipfilets

1 grote aubergine
1 teen knoflook, geperst
1 el citroensap
1 tl sesamzaadjes, geroosterd
snufje gemalen komijn
2 el olijfolie (goede kwaliteit)

Doe de ingrediënten voor de kip bij elkaar in een kom en laat minstens 2 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 240 graden en leg de aubergine in een ovenschaal.
Laat hem roosteren tot hij heel donker en verschrompeld (bijna aangebrand is goed!) is, met af en toe omkeren. Dit duurt zo'n 45 minuten.

Laat de aubergine afkoelen en snij open. Schep het vruchtvlees er uit en snij fijn. Het is niet de bedoeling om er puree van de maken, dus doe voorzichtig.

Laat een koekenpan droog warm worden en rooster de sesamzaadjes tot ze lichtbruin zijn.

Doe de knoflook, citroensap, sesamzaadjes en een snufje komijn erbij en roer door elkaar.
Schenk de olijfolie er overheen en roer voorzichtig er doorheen. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi eventueel met wat platte peterselie (had ik niet!).

Steek de BBQ aan of de grillpan en bak de kipfilets zo'n 20 minuten op de hoogste stand tot er schroeiplekjes ontstaan en de kipfilets gaar zijn.

Serveer de auberginesalade over of bij de kipfilet.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen