maandag 28 september 2015

Gevuld stokbrood caprese


Een lekker en makkelijk voorafje is een gevuld afbak-stokbrood.
Wat je er tussen stopt is eigenlijk aan jou, maar als je iets kiest met kaas, heb je gegarandeerd een smakelijk, smeltend brood.

Ik koos voor de caprese variant, met tomaat, mozzarella en basilicum. Ik gebruikte pesto, dat maakt het net even iets smeuiger. Je kunt ook voor losse basilicumblaadjes kiezen en het brood overgieten met goede olijfolie.

Hou je niet van caprese? Dan kun je ook kaas en uien kiezen. Of vijgen met geitenkaas of brie met honing en walnoten.

Zo maak je het;

Nodig
1 afbak stokbrood
1 bol mozzarella
1 grote tomaat
groene pesto

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed het rooster met bakpapier.

Maak in een onafgebakken stokbrood inkepingen. Kijk uit dat je niet te diep snijdt, dan breekt het brood.
Snij de mozzarella en tomaten in plakken.

Vul de inkepingen van het stokbrood met de plakken tomaat en mozzarella. Doe tussen sommige inkepingen een beetje groene pesto.

Doordat het stokbrood twee keer in lengte toeneemt, kan het zijn dat het breekt. Dit geeft niet, leg het dicht tegen elkaar aan in de oven. Je kunt ook eventueel een lange BBQ-spies er doorheen steken om hem aan elkaar te houden.

Doe het stokbrood voorzichtig in de oven en bak af tot het brood bruin kleurt en de kaas gesmolten is.



maandag 21 september 2015

Tip: Vegarabia


Weer een prachtig boek uit de Midden Oosterse keuken; Vegarabia.
Dit zware boek is een aanwinst in mijn kookboekencollectie.
De omslag is luxe, met reliëf en goud en de bladsneden zijn felgeel en zou prima door kunnen gaan als mooi koffietafel-bladerboek.

De auteurs zijn Greg en Lucy Malouf, waarvan Greg een Libanese achtergrond heeft.
Beiden zijn kok en gek op eten. Ze konden het eten van vlees niet volledig laten, maar ontdekten dat ze onopgemerkt vaak iets aten zonder vlees. Vooral omdat ze iets gezonder wilden eten.

Ze gingen op zoek naar de lekkerste gerechten, geinspireerd op de Midden Oosterse keuken. Het resultaat is dit prachtige boek.

Als je door dit boek bladert, heb je niet het idee dat het een echt 'vega' boek is, waarbij de nadruk er echt op ligt vegetarisch te zijn. Wat eerder opvalt, zijn de heerlijke ontbijtgerechten, brood met smeersels, dips, rijst- en peulvruchten en natuurlijk groentengerechten met een Midden Oosterse flavour. 
Hoewel je er niet echt van bewust bent dat dit een vega-boek is, lijkt mij dit boek voor de echte vegetariër een verademing. Het is een dik boek met héél smaakvolle en bijzondere vega-gerechten en weer eens wat anders dan de standaard geitenkaas of quinoa.

Het leuke is, dat er naast de indeling op hoofdstukken ook menu-ideeën worden gegeven. Ze staan vermeld als redenen om een etentje te houden, zoals 'Familiepicknick', 'Familiediner op vrijdagavond', 'Knabbels voor een feestje', 'Herfstetentje', 'High tea', 'Lange verjaardagslunch' en nog meer.
Als je dat leest ben je gelijk al geinspireerd. Vooral de gerechten die op de menu's staan. Je hebt niet eens in de gaten dat er geen vlees aan te pas komt.

Ik vind de recepten verrassend en veelzijdig. 
Je zou dit boek ook kunnen gebruiken om inspiratie op te doen voor gerechten naast je biefstukje of kippetje. Want een heerlijk warm brood met dips of smaakvolle groenten kun je bij elke maaltijd eten.

Dus laat je niet teveel beinvloeden door het 'Vega' gedeelte in de titel. Het is gewoon een heerlijk boek met Midden Oosters-geinspireerde gerechten.

Ondertussen heb ik uit dit boek al verschillende recepten gemaakt, waaronder de creme-fraiche roomboter. Echt een succes!

Dit boek kan ik je echt aanraden. Het is een aanwinst op je kookboekencollectie. Zie het als een heerlijk boek met smaakvolle recepten en vergeet het 'Vega' gedeelte, want dat is echt bijzaak in dit boek. Het gaat vooral om lekker eten.

Het boek telt 272 pagina's en heeft 20 hoofdstukken. De fotografie is mooi, sfeervol en modern. Achter in het boek worden kruiden en specerijen uit het Midden Oosten uitgelegd.

Vegarabia-Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten- van Gref en Lucy Malouf is van uitgeverij Good Cook en kost € 29,95









woensdag 9 september 2015

Pikante kip met auberginesalade




Auberginedip, baba ganoush of auberginesalade is één van mijn favoriete dips. Altijd als we bij de Griek uit eten gaan, bestel ik auberginedip. En het grappige is, nergens smaakt hij hetzelfde.
Bij de Griek in Almere Haven is 'ie lekker sterk; met veel knoflook en toch ook weer zacht, rokerig en romig. Heaven! 

Ik heb hem ook wel eens met grove stukjes gegeten. In Griekenland zelf, nota bene. Ik verwachtte dezelfde fijne structuur met veel knoflook, zoals ik hem in Almere gewend was, maar dit was meer een 'salade' van geroosterde aubergine, met stukjes en kruiden. 

Zo kan het blijkbaar ook. Je hebt een totaal andere smaakbeleving. Niet minder lekker.

In de Delicious van deze maand las ik een recept met pikante kip met Midden Oosterse smaken. Ook daar zat een auberginedip bij; baba ganoush. Meteen enthousiast maakte ik de kip.
Ik koos voor mijn eigen versie auberginesalade, de grove variant.

Dit simpele, maar heel smaakvolle gerecht kan ik je echt aanraden! Je kunt er vers Libanees platbrood bij eten of zelf pita maken (Lees hier).

Nodig voor 2
1 el citroensap
2-3 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
2 kipfilets

1 grote aubergine
1 teen knoflook, geperst
1 el citroensap
1 tl sesamzaadjes, geroosterd
snufje gemalen komijn
2 el olijfolie (goede kwaliteit)

Doe de ingrediënten voor de kip bij elkaar in een kom en laat minstens 2 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 240 graden en leg de aubergine in een ovenschaal.
Laat hem roosteren tot hij heel donker en verschrompeld (bijna aangebrand is goed!) is, met af en toe omkeren. Dit duurt zo'n 45 minuten.

Laat de aubergine afkoelen en snij open. Schep het vruchtvlees er uit en snij fijn. Het is niet de bedoeling om er puree van de maken, dus doe voorzichtig.

Laat een koekenpan droog warm worden en rooster de sesamzaadjes tot ze lichtbruin zijn.

Doe de knoflook, citroensap, sesamzaadjes en een snufje komijn erbij en roer door elkaar.
Schenk de olijfolie er overheen en roer voorzichtig er doorheen. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi eventueel met wat platte peterselie (had ik niet!).

Steek de BBQ aan of de grillpan en bak de kipfilets zo'n 20 minuten op de hoogste stand tot er schroeiplekjes ontstaan en de kipfilets gaar zijn.

Serveer de auberginesalade over of bij de kipfilet.