donderdag 31 januari 2013

Schorseneren met ham, ei en mosterdroomsaus


Tot voor een paar jaar terug had ik nooit van schorseneren gehoord. Eén van mijn culinaire voornemens van dit jaar is om elke maand een nieuwe groente te maken. Deze maand probeerde ik schorseneren!

Op het eerste gezicht lijken het net asperges, vooral als je ze met ham en ei maakt. Maar de smaak is totaal anders. Ik vond het heerlijk, lekkerder dan asperges. Ik vond het in de buurt van zoete aardappel komen.
Bij mij komen schorseneren vaker op het menu!
Het receptje komt ik uit de Allerhande van deze maand. De saus is ook erg lekker en mag zeker niet ontbreken.
Als je ze koopt, probeer dan mooie rechte exemplaren uit te kiezen, zonder bobbels en knoesten. Dit maakt het schillen een stuk makkelijker!

Nodig voor 2:
500 gr schorseneren
2 el wittewijnazijn
pondje kriel in de schil, voor erbij
1 ei
bekertje creme fraiche
2 tl mosterd
1 teen knoflook
bieslookplantje
200 gram achterham

Vul een grote kom of schaal met water en de lepels wittewijnazijn.
Was de schorseneren goed af en schil ze met een dunschiller. Leg de geschilde schorseneren direct in het water met azijn.
Kook daarna de schorseneren in een pan met vers water (dus niet die met azijn) ongeveer 15 minuten. De schorseneren zijn gaar wanneer je er makkelijk met een vork doorheen glijdt.
Kook ondertussen ook de krieltjes gaar en kook het ei hard.

Pel het ei en halveer.

Maak het sausje; roer de creme fraiche los en met de mosterd. Pers het knoflookteentje er in uit. Knip wat bieslook klein en roer door de saus.Breng op smaak met peper en zout.

Als de aardappels en de schorseneren gaar zijn, giet af en doe op de borden.
Maak de borden op met royale ham op de schorseneren, een half eitje ernaast en lepel er wat van de mosterdroomsaus overheen.

Laat je verrassen door de heerlijke zoete smaak van de zachte schorseneren!




dinsdag 29 januari 2013

Geen nacho's in huis? Zo maak je ze!



Toen ik enthousiast een salsaatje en een guacamole op tafel toverde, bleek dat we geen
nocho's meer in huis hadden. Wat een teleurstelling! Improviseren dus.
Ik knipte wat zachte tortilla's in puntjes en bakte ze krokant op de ovenplaat. De chips waren erg lekker en krokant en heel luchtig.
Zo maak je het:

Nodig
zachte toritllas
zeezout
mexicaanse kruiden of paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Knip de tortillas in puntjes en leg ze op bakpapier op de bakplaat. Bestrooi met zeezout en paprikapoeder.
Laat bakken tot de puntjes krokant zijn. (ik weet niet meer precies hoe lang, maar schat dat het ongeveer 20 minuten was)

Als ze krokant zijn, kun je er eventueel geraspte kaas en een bosuitjes in ringetjes of een jalapenopeper overheen strooien en nog 5 minuten laten smelten. Dip ze in rode salsa of guacamole.




Victoria's Secret op Schiphol


Victoria's Secret heeft sinds kort een winkel op Schiphol. Hij zit voor de douane, dus iedereen kan er naartoe gaan.



Wat een geluk dat ik er zo dichtbij werk, dus ben ik er naartoe gelopen. Erg leuk om te zien! De winkel verkoopt alleen cosmetica, accesoires en wat losse slips. Heel coole telefoon en i-pad hoesjes van leer, met het VS logo er op. Daar word je hebberig van! Ook mooie beautycases.
Op een groot scherm wordt de laatste show van Victoria's Secret afgespeeld.

Ik kocht er een fijne lipgloss, die je lippen volume moet geven. Wie wil er nou niet zo'n vol en sensueel mondje als Doutzen?
Ik kocht er één en kreeg hem mee in een fantastisch Victoria's Secret-tasje met roze vloeipapier! Zo leuk, net als in Amerika...





maandag 28 januari 2013

Ravioli met krabvulling en wodkaroomsaus


Op mijn to-do lijstje voor 2013 stonden zowel 'Iets met krabscharen van de markt maken' als 'Zelf ravioli met een bijzondere vulling maken'.
Ik deed beide in één weekend.

De krabscharen waren nieuw voor mij. Erg spannend hoor, wat een griezels! Die grote klauwen, met aan de uiteinden nog spieren en dergelijke! Ik boende ze eerst goed af en gooide ze daarna in een pan kokend water. Manlief nam de taak op zich om ze te kraken en het heerlijk zoete en lichtroze vlees er uit te plukken.

Ondertussen maakte ik de pasta met mijn pastemachine. Bijna therapeutisch, zoiets. Erg leuk om te doen.
De saus komt uit mijn Desperate Housewifes kookboek en is heerlijk romig en pittig. Natuurlijk kun je deze saus ook met andere pasta eten.

De krabvulling was ook lekker op een stokbroodje. Je hoeft hem dus niet in een ravioli te verwerken. Hij kan ook prima doorgaan als krabsalade uit eigen keuken. Daarmee kun je je gasten imponeren wanneer je een toastje of een amsuse op tafel zet.

Nodig voor 2

3 grote krabscharen
100 gr mascarpone
2 el parmezaanse kaas, geraspt
1 el peterselie, gedroogd
1 basilicum, gedroogd
citroensap op smaak
zout, peper

100 gr bloem, tipo 00
1 ei losgeklopt
zout
pastamachine
ravioli-uitsteker of wieltje

1 teen knoflook
snufje gedroogde chilipepers
175 ml gezeefde tomaten
75 ml room
60 ml wodka
basilicumblaadjes, gescheurd

Bloem zeven, zout erbij en in een kuiltje het ei erbij doen. Goed kneden tot een mooie bal. Kneed minstens 10 minuten en laat daarna 30 minuten in plastic folie rusten.

Maak ondertussen de krabvulling; boen de krabpoten schoon en kook ongeveer 10 minuten in water. Giet af en laat even afkoelen. Kraak de schaal met een krabtang of hamer en haal het vlees er uit. Maak het vlees fijn (niet te fijn) en meng met de mascarpone, parmezaanse kaas, kruiden, zout, peper en citroensap. Proef even!

Rol het deeg voor de pasta uit op een met bloem bestoven werkblad. Maak lange repen en haal door de pastamachine. Begin natuurlijk bij de wijdste stand en 'begeleid' het pastadeeg er voorzichtig doorheen. Draai de machine steeds iets fijner, zodat het deeg steeds dunner wordt.
Als de pastavellen klaar zijn, werk dan snel, zodat ze niet uitdrogen.

Leg kleine hoopjes van de krabvulling op één helft van het pastavel. Vouw de andere helft er overheen en zorg dat er geen lucht om de vulling heen zit. Als er lucht in zit, zal de pasta stuk gaan in de pan.
Gebruik water om de randen te bestrijken voordat je de kussentjes dichtvouwt. Druk de randen goed aan!
Snijd nu met een ravioliwieltje of uitsteker de ravioli in de gewenste vorm.
Kook water en doe er een snufje zout bij zodra het water kookt. Kook nu de ravioli in ongeveer 5 minuten gaar.


Maak ondertussen de saus; verhit een klein beetje olie in een koekenpan en pers het knoflookteentje er in uit. Bak kort samen met de chilivlokken. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de wodka toe. Als de wodka niet meer kookt doe er de gezeefde tomaten bij, samen met de room. Laat warm worden, maar niet koken. Voeg als laatste de basilicum toe en proef of er zout en peper bij moet.

Schep de ravioli voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken.
Lepel de wodkaroomsaus er overheen en bestrooi met parmezaanse kaas.




vrijdag 25 januari 2013

Goedgemutste smoothies


Zo schattig! Ik spotte ze laatst bij AH. In de koeling stonden de Innocent-mini's met gebreide wintermutsjes op.
Na enige research op het net blijkt dat het om een actie voor het goede doel gaat. Vrijwilligers breien mutsjes en een gedeelte van de opbrengst van de 'gezonde' drankjes gaat naar het Ouderen Fonds.
Je zou de mutsjes kunnen gebruiken als warmhouders voor eitjes.
Alleen in de maand januari, dus niet lang meer..


Tegen schrale lippen; 8 hour lipcream


In fotomodellenland is het een soort religie, het is heel normaal om met een tube Elizabeth Arden 8 hour cream in je handtas rond te lopen. De vette tubes lijken op babybilletjes-zalf en schijnen overal goed voor te zijn; het houdt de huid goed gehydradeerd, inclusief de lippen. Die krijgen er een mooie glans van.
Alweer een tijd geleden kreeg ik dit superleuke cadeautje; een setje met 3 Elizabeth Arden 8 hour lipcremes. Speciaal voor je lippen dus! Ik heb in elke tas een van de schattige limited edition blikjes gestopt en gebruik ze regelmatig. Vooral nu, met het koude weer is de vette, glanzende, lichtroze en naar citroen-smakende creme erg lekker!

donderdag 24 januari 2013

Warme peer in krokant deeg met vanillesaus


Eeeeuh, mooi is 'ie niet, maar gelukkig wel lekker. Vooral warm uit de oven..
En het is supermakkelijk om te maken. Eigenlijk hetzelfde als een warme appel uit de oven!
Serveer met een lekkere warme vanillesaus of slagroom.

Nodig 
geschilde stevige peren, 1 per persoon
bladerdeeg, 1 per persoon
kaneel
suiker

125 ml melk
125 ml slagroom
1 vanillestokje
1 tl maizena
2 eierdooiers
50 gr suiker

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat het bladerdeeg ontooien en schil de peren.
Meng de suiker met het kaneel. Ik gebruikte op 3 el suiker 1 tl kaneel.
Bestrooi de peren met de kaneelsuiker en wikkel een bladerdeegvel er omheen. Probeer dit zo netjes mogelijk te doen! Ik rekte mijn bladerdeeg een beetje uit om hem passend te maken.
Bestrooi met suiker en leg op een vel bakpapier in de oven. Na ongeveer 20 minuten zijn ze klaar, of totdat ze bruin en knapperig zijn. Je kunt ze halverwege omkeren.

Maak intussen de vanillesaus;
Meng de slagroom met de melk en laat warm worden op het vuur. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met de punt van een scherp mes uit. Voeg zowel het merg als het stokje toe aan de melk en laat 10 minuten koken onder af en toe roeren. Laat de suiker in de melk smelten en draai het vuur laag. Klop de eierdooiers schuimig met de maizena en voeg beetje voor beetje toe aan de melk. Blijf over de bodem roeren en laat het niet koken, dan gaat het ei stollen! Blijf roeren tot je een mooie, gebonden saus hebt.

Haal de peren uit de oven en laat even afkoelen. Serveer met de vanillesaus, of met slagroom.




woensdag 23 januari 2013

Cottage Pie

Dit is echt comfort food! Zo heerlijk vol van smaak en lekker warm! Ik maakte hem gisteren en hij smaakte heerlijk, vooral met de heerlijke saus erbij.
Je kunt een Cottage Pie maken met de ingrediënten die je wilt. De traditionele Cottage Pie wordt met rundergehakt gemaakt, maar je kunt variëren met de groenten die je toevoegt. Maak je hem met lamsgehakt, dan heet hij Shepard's Pie.

Nodig voor 2 personen
250 gr rundergehakt
125 gr uien, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
1 tl tijm
half blikje tomatenpuree
1/2 el bloem
250 ml rundvleesbouillon
klein glas rode wijn
1 el Worchestershire saus
handje diepvriesdoperwten
aardappels voor aardappelpuree
klontje boter
kopje melk
zout, peper, nootmuskaat

Bak de gehakt in olie. Wanneer de gehakt gebakken is, haal uit de pan en laat uitlekken in een zeef.
Bak de gesnipperde ui samen met de knoflook en tijm glazig. Voeg de tomatenpuree en de bloem toe en roer goed door. Voeg de gehakt, rode wijn, Worchestershire saus en bouillon toe en breng aan de kook. Doe de doperwten erbij en draai het vuur laag. Laat een half uur pruttelen met het deksel op de pan. Proef of het nog peper en zout nodig heeft en breng op smaak.
Kook ondertussen de aardappelen voor de puree. Stamp fijn samen met de boter, melk, nootmuskaat en breng op smaak met peper en zout.
Schep of zeef wat van de saus uit het gehaktmengsel. Deze saus serveer je later over de pie heen!
Doe de gehakt in een ovenschaal en verdeel de puree er overheen. Strijk mooi glad met een spatel, waarbij je het midden hoger maakt. Maak er met de zijkant van een lepel een mooi motiefje in.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet de pie erin en laat mooi bruin en krokant worden. Laat ongeveer een half uur bakken.

Verwarm de saus die je hebt achtergehouden.

Snijd (voor zover dit kan) punten uit de pie en giet de achtergehouden saus over de punten heen. Serveer met een frisse, krokante salade!




dinsdag 22 januari 2013

Fondue Mexicana

Eén van mijn voornemens voor 2013 is om elke maand iets te maken uit een van mijn ongebruikte kookboeken - en dat zijn er veel.
Waarom ook niet? Ik heb er zoveel en ik moet er gewoon tijd voor maken... ik was vergeten hoe leuk dat eigenlijk is; bladeren door een van mijn boeken, iets uitkiezen, de spulletjes halen en gewoon doen!
Zo maakte ik afgelopen weekend uit het boekje 'Fondue bij jou of bij mij thuis' de Mexicaanse kaasfondue.
En met succes! Hij was heerlijk!
Het originele recept schrijft 6 chilipepers voor, maar dat leek met een tikkeltje aan de hete kant. Ik koos voor 6 jalapeno-schijfjes uit een potje. Dat was al pittig genoeg!
De fondue bestaat uit mozarella, die heel moeilijk smelt. Hou er dan ook rekening mee dat er lange draden mozarella ontstaan bij het dippen.

In dit boekje staan overigens allemaal goede fondue-ideetjes; wat dacht je van een 'Thaise' fondue, waarbij je zeevruchten in een gepeperd kokosmengsel dipt?!
Ik kocht het boekje bij Selexyz/ V&D voor € 7,99

Nodig:
500 gr mozarella
250 ml Corona bier
1 el citroensap
halve rode paprika in blokjes
1 teen knoflook
6 plakjes jalapeno pepers uit een potje
1/2 tl paprikapoeder
snufje gemalen komijn
2 el bloem

Verhit het bier in een pan op hoog vuur tot het bier schuimt. Voeg het citroensap, de chilipepers en de paprika toe en draai het vuur lager.

Snijd de mozarella in reepjes en meng met de bloem, paprika en komijn. Draai het vuur weer hoger en schep steeds wat mozarella in de pan met bier. Blijf goed over de bodem roeren. Als alle kaas gesmolten is, voeg de teen knoflook toe. Deze hoeft alleen doormidden gesneden te worden.

Je kunt heerlijk je tortillachips erin dippen, maar ook stokbrood of groenten, zoals bijvoorbeeld cherrytomaatjes.


maandag 21 januari 2013

Arretjescake 2.0; met marshmallows en amaretto


Gewone arretjescake kennen we wel; een grote plak chocolade met verbrokkelde Maria-bescuitjes erdoor.
Deze arretjescake is er één met vele extra's, een 2.0 versie dus.
En hij is heerlijk!
Niet bepaald caloriearm, maar een stukje troost op een bordje mag best met deze barre, winterse omstandigheden.
Je kunt de arretjescake met allerlei vullingen maken. De truc is om iets crunchy's, iets zachts en iets friszuurs toe te voegen.
Je kunt voor crunchy bijvoorbeeld de klassieke verbrokkelde biscuitjes gebruiken, maar ook m&m's, cornflakes of Malteser-balletjes. Ik gebruikte luchtige cruesli.
Voor zacht kun je marshmallows nemen, dat deed ik ook. Maar je kuntook fijngesneden zachte nougat gebruiken.
En voor friszuur kies je gedroogd fruit. Ik nam rozijnen, maar wat dacht je van cranberry's of gedroogde abrikozen?

Vergeet niet een scheutje drank toe te voegen!
Zo maak je het.

Nodig
200 gram pure chocolade
150 gram boter
1 el suiker
half borrelglaasje amaretto (20 ml)
twee handjes rozijnen
twee handjes luchtige cruesli
twee handjes marshmallows, in stukken geknipt.
geraspte cocos

Verwarm de chocolade samen met de boter au bain marie water en roer goed. Los de eetlepel suiker en de amaretto er in op.
Bekleed een cakevorm met plasticfolie.
Roer de ingrediënten door de chocolade en als laatste de marshmallows. Werk snel, want de marshmallows smelten.
Giet het mengsel in de beklede cakevorm  en strooi de cocos er overheen. Laat afkoelen. Zet 1 nacht in de koelkast totdat de chocolade hard geworden is.
Haal voorzichtig uit de cakevorm en snijd in repen met een scherp mes.
Bewaar in de koelkast.

vrijdag 18 januari 2013

Gestoomde pittige kippakketjes in sla-bladeren

Met dit kip-gerechtje doe ik mee aan de Foodblogevent van januari 2013, die gehost wordt door Levine met als thema KIP. Je vindt de wedstrijd op http://www.uitdekeukenvanlevine.nl/.

De handige, pittige hapjes kun je als borrelhap serveren of bij de maaltijd geven. Wij aten ze met gebakken rijst en dat was genoeg als maaltijd!
Ik stoomde ze in een stoommandje en het resultaat is verbluffend! De slabladeren zien er dan wel week uit, maar ze waren heerlijk knapperig.
Het stoommandje had ik echt al jaren in een kastje staan en ik wilde het eens proberen. Echt supermakkelijk! Nu de stoomoven nog eens proberen, geen idee hoe die werkt... (schaam, schaam)
Nodig
200 gr gerookte kipreepjes
kropsla
bakje ajam paniki (pittige kruidenpasta)
3 bosuitjes
1 cm gember
stoommandje
cocktailprikkers
bakpapier

Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en rasp de gember. Meng beide met de kipreepjes samen met een half bakje ajam paniki.
Was de sla en dep de bladeren droog. Je hoeft de harde nerf niet weg te snijden, deze geeft een knapperige, frisse smaak.
Leg op elk slablad een hoopje kip en vouw dicht. Begin met de nerf en vouw naar binnen. Daarna de overige hoeken er overheen. Zet vast met twee cocktailprikkers.
Leg een stuk bakpapier onderin het stoommandje. Maak er drie gaatjes in met een mes. Kook water in een pan en zet het stoommandje erop. Leg de pakketjes erin en laat 9 minuten stomen met het deksel er op.

Gebakken rijst
Nodig
gekookte, afgekoelde rijst
3 bosuien, in stukken
teentje knoflook, gehakt
handje champignons, in plakjes
dobbelsteen spekjes
2 eieren (of meer als je met meer personen bent)
4 el ketjap
2 el vissaus
handje diepvriesdoperwten
peper, zout
evt. gesneden groenten die je nog over hebt

Bak in een wok of koekenpan de spekjes en haal ze uit de pan. Roer de eieren los met peper en zout
en bak ze, maar maak ze ondertussen stuk met een spatel. Doe de overige ingrediënten en de rijst samen met de spekjes erbij en laat roerend bakken voor ongeveer 15 minuten. Proef of er nog wat bij moet, zoals meer vissaus, peper en zout!

                               

Best Kept Secret in Haarlem


Best Kept Secret is een héél coole winkel in Haarlem. Ik kan er uuuren rondsnuffelen en lekker dingetjes aanpassen!
Dit boetiekje lijkt in eerste instantie een tweedehands winkeltje, maar niets is minder waar.

De Britse eigenaresse importeert de hippe items elke twee weken uit Engeland, 600 items per keer. Je hebt er dus steeds nieuwe dingen in de hippe London-look.

Je vindt er toffe kleren, schoenen en veel accesoires en sieraden en regelmatig worden er op facebook prijsjes weggeven. Ik ging er uiteraard niet met lege handen vandaan!

Best Kept Secret vind je in de Gierstraat in Haarlem.

donderdag 17 januari 2013

Engelse pastei van stoofvlees met bier


Deze winterse English stew is heerlijk vol van smaak. Je kunt hem zo eten of met een bladerdeeg-korstje er bovenop, dan wordt het een pie (pastei).

Je doet dan het stoofvlees in een ovenschaal, waarover je een laagje bladerdeeg drapeert.

Het liefst uit één plak, met in het midden een schoorsteentje, waaruit de stoom kan ontstnappen. Zo wordt het korstje heerlijk krokant. Daar heb je schattige pie-birds voor; handige stenen vogeltjes die je in je pastei plaatst, waardoor de stoom naar buiten  kan.(zie foto) De kookwinkel verkoopt ze.

Nu heb ik er wel zo eentje, maar gebruikte hem dit keer niet. Ik wilde namelijk een ' snelle versie' maken, waarbij ik de plakken bladerdeeg bakte tijdens het stoven van het vlees. Daarna bouwde ik de pastei op met de losse onderdelen. Zoor hoort het dus niet (Foei!). En had er achteraf wel een beetje spijt van. Een volledige pie is namelijk veel leuker! De volgende keer zal ik er netjes een echte pie van maken, zoals het hoort.

Overigens gebruikte ik bier dat bitter bleek te zijn (Westmalle dubbel). Daardoor moest ik de pastei redden door hem zoeter te maken. Ik voegde er een paar lepels honing aan toe. Let dus op welk bier je kiest en proef!

Nodig
1 kg dikke runderriblappen
2 el olie
250 uien
250 gr champignons
2 tl worcestershiresaus
2 tl tomatenpuree
500 ml bier
300 ml runderbouillon
2 tl tijm
2 tl rozemarijn
1 laurierblad
1 el maizena
6 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei
evt. honing
peper, zout

Snijd het vlees in grove stukken. Snijd de uien en champignons. Verhit een braadpan en bak het vlees bruin. Schep het vlees op een bord en bak de uien en champignons 8-10 minuten in het achtergebleven vet. Schep het vlees met de tomatenpuree, worcestershiresaus erbij. Voeg bier, bouillon, tijm, rozemarijn en lauier toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 1,5 uur stoven.
Los de maizena op in 2 el water en los op in de stoofpot. Proef hoe het smaakt. Is hij te bitter? Voeg wat honing toe. Is hij flauw? voeg wat peper en zout toe. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 190 graden. En laat de bladerdeeg ontdooien.
Als het vlees eenmaal afgekoeld is, schep in een ovenschaal of pasteischaal.
Leg 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een laop zo groot als de ovenschaal. Leg er overheen en maak in het midden een gaatje, waar het schoorsteentje doorheen gestoken wordt.
Snijd de overige plakken bladerdeeg in repen en plak deze over de randen van de schaal, zodat de pastei goed afgesloten is.
Bestrijk met het geklopte ei.
Zet in de oven voor ongeveer 15 minuten of tot hij mooi goudbruin is geworden.