dinsdag 29 maart 2016

Gemarineerde feta met tzaziki


Dit is een lekker borrelhapje.
De feta marineer je - wat eigenlijk betekent dat je lekker wat verse kruiden toevoegt en eigenlijk gelijk al kunt aanvallen.

Maar nog lekkerder is het als je het een paar uur de tijd geeft om in te trekken.

Wanneer je het op tafel zet, doe er dan verse tzaziki bij. Want het is echt heaven om de feta lekker in de tzaziki te dippen voor een extra romige smaak. Zo doe ik het altijd!

Zo maak je het:
blok feta of witte kaas, 200 gram
1/2 teentje knoflook, geperst
gedroogde oregano
gedroogde peterselie of héél fijngehakte verse peterselie
2-3 el goede olijfolie
verse peper

tzaziki
6 el Griekse yoghurt
1 teen knoflook, geperst
1 el goede olijfolie
stukje komkommer (2 cm), geraspt
1 tl gedroogde dille
peper, zout

Snij het blok witte kaas in blokken van 2x2 cm en doe in een schaal.
Pers het halve teentje knoflook er over uit. Bestrooi de blokjes met de oregano en peterselie, totdat ze bijna helemaal bedekt zijn.
Overgiet met de olijfolie en geef een draai met de pepermolen. Roer voorzichtig door elkaar en zet afgedekt en gekoeld weg tot gebruik.

Doe de yoghurt in een kom. Pers de knoflookteen er boven uit. Knijp de komkommer goed uit met je hand, zodat het meeste vocht er uit is. Meng door de yoghurt. Doe vervolgens de gedroogde dille en olijfolie erbij. Doe een héél klein beetje peper en zout erbij om het op smaak te brengen.
Zet gekoeld weg tot gebruik. 

Bekijk ook de nieuwe website: http://www.aboutfoodandfashion.com/

donderdag 17 maart 2016

Paascake met rozijntjes en sinaasappelschilletjes




Deze cake is heel verfijnd en is ideaal voor bij de thee. Vanwege de frisse sinaasappelschilletjes en rozijntjes kan hij prima doorgaan als Paascake.

Het beslag wordt onder andere gemaakt van amandelpoeder, wat de cake een compacte en stevige structuur geeft. De smaak van amandelen proef je duidelijk terug en krijgt een opkikker door de frisse sinaasappel en rozijntjes.
De korst wordt vanwege het amandelpoeder mooi krokant en dit blijft de volgende dag ook nog zo.

Hij is eenvoudig te maken en zeker het proberen waard!

Zo maak je hem;

Nodig

200 gr suiker
125 gr amandelpoeder (of zelf amandelen fijnmalen tot poeder)
2 zakjes vanillesuiker
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr gesmolten boter
4 eieren
schaafsel van 1 sinaasappel(schil)
50 gr rozijnen, geweld in lauw water 
cakeblik 22-24 cm

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet het cakeblik in met boter.

Klop de eieren schuimig met de suiker en vanillesuiker tot de kleur licht is.
Doe het zelfrijzend bakmeel, amandelpoeder en de sinaasappelschilletjes bij elkaar in een kom. 
Schep het eiermengsel en de gesmolten boter er doorheen en spatel tot een beslag.
Dep de gewelde rozijnen droog en roer door het beslag.
Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant een beetje glad.

Bak de cake 60 minuten in de oven en controleer of hij gaar is door een sateprikker er in te steken. Als deze er schoon uit komt, is de cake gaar.

Versier eventueel met paasdecoratie.

Bekijk ook de nieuwe website: http://www.aboutfoodandfashion.com/

vrijdag 4 maart 2016

De borrelplank


De borrelplank is helemaal hip. Je ziet mooie, dikke planken in veel winkels. Bij mij komt hij een paar keer per week op tafel, voor het eten.

Wat is een borrelplank?

Een borrelplank is een brood- of snijplank met allerlei lekkers voor bij de borrel.
Het mooie is, je hoeft hem niet speciaal samen te stellen of er speciaal spullen voor in huis te halen.
Want de veel lekkere dingen heb je al in huis.

Het is erg fijn als ik in het weekend wat olijven, droge worst en kaasjes in huis heb gehaald. Ik vul mijn minischaaltjes met de restanten voor bij de borrel. Maar als ik geen olijven, droge worst en kaasjes heb, dan plunder ik de voorraadkast, koelkast en het vriesvak.

Een gekookt eitje met mayo is zo lekker. Een ei heb je altijd wel in huis.
Maar ook chips en vleesbeleg heb je altijd wel in huis. Of wat denk je van sardientjes of ansjovis uit blik?
Je kunt de groentela ook plunderen; bak wat champignons in knoflook of snij wat plakjes komkommer. Of maak zelf tzaziki met yoghurt, knoflook en dille. Aioli is nog makkelijker, door mayo met knoflook en wat olijfolie te mengen.

Ik ben er heel creatief in en tover binnen no time een borrelplank op tafel!

Schenk een lekker biertje of wijn bij de borrelplank en het relaxen kan beginnen! 
Met wat vrienden erbij (of met zijn tweeën) kun je zo een uur of langer bij de borrelplank zitten.

Je kunt mooie planken vinden in kookwinkels, maar Hema heeft ook mooie. Zelfs bij Action heb ik ze gezien.

Hieronder wat ideeën voor op je borrelplank:

- Blokjes kaas van het stuk kaas dat je nog hebt liggen
- Plakjes beleg, zoals gedroogde ham, rolletjes kipfilet
- Plakjes gedroogde worst
- Gekookte eitjes met mayo
- Nootjes, chips, zoute koekjes
- Franse kaasjes
- Olijven, gedroogde tomaatjes, feta
- Ansjovis, sardienen uit blik, haring uit een pot
- Creatief met bladerdeeg; snij repen en bestrooi met komijn of geraspte kaas. Daarna even bakken. Of vul plakjes met diepvriesspinazie en feta voor een Grieks hapje
- Gebakken champignons
- Bitterballen, frituurhapjes
- Dipjes als tzaziki, hummus, aioli, olijventapenade met toastjes erbij
- Gesneden groenten om te dippen in de dipjes, zoals komkommer en bleekselderij
- Leverworst met tafelzuur
- Nachos met creme fraiche om te dippen
- Gedroogde vruchten als vijgen, dadels of pruimen, of vijgenbrood






  Kijk ook op www.aboutfoodandfashion.com voor de nieuwe website!