vrijdag 31 mei 2013

Ontbijtje buiten de deur: La Place



De ontbijtcultuur in Nederland maakt een vooruitgang. Het ontbijten buiten de deur is in opkomst. Gelukkig maar!  Ik heb het altijd een grote misser gevonden dat de ontbijtcultuur in Nederland achterblijft.

Ging ik wel eens een ontbijtje bij McDonalds eten in het weekend, of namen we een los ontbijtbuffet bij Van Der Valk, nu doet de (plaatselijke) horeca ook mee! Jippieee! We like!

Want met een uitgebreid ontbijtje buiten de deur maak je me blij.
Door de week neem ik niet de tijd om te ontbijten, maar in het weekend des te meer. Voor een Engels ontbijtje kun je me wakker maken! En wanneer we in een hotel verblijven, verheug ik me altijd op het ontbijt.

Ik heb het altijd jammer gevonden dat Nederlandse horeca zo weinig deed aan het buiten de deur ontbijten. Het was er gewoon niet! Je kon het doen met een broodje/ bolletje/ croissantje en koffie of thee. Een compleet ontbijtje was al helemaal moeilijk te krijgen. De enige pioniers waren Ikea en McDonalds.

Erg teleurstellend, vooral wanneer je naar landen zoals Amerika overal kijkt, waar bijna elke keten tijdens de ochtenduren een ontbijtje aanbiedt. Zelfs in Duitsland is het makkelijker te krijgen dan hier..

En opeens bieden Bakkerij Bart, Hema, tankstations, Burger King, Starbucks en La Place ontbijtjes aan.

Zoals ik al schreef, nam ik zo nu en dan een McDonalds-ontbijtje. Nu ben ik absoluut geen liefhebber van fastfood, maar dat ontbijtje is gewoon lekker. Opvallend is, dat in elk land McDonalds zijn eigen ontbijtje verkoopt, en er verschillende nationale ontbijtfavorieten in zitten. Zo heb je bijvoorbeeld in Duitsland verschillende varianten worstjes en worst-hamburgertjes waaruit je kunt kiezen!

Ik ben van plan om een nieuwe rubriek in het leven te roepen en om hier en daar de ontbijtjes te testen en er verslag van te doen op het blog.

Ontbijtje van La Place
De eerste in de rubriek 'Ontbijtje buiten de deur' is het ontbijt van La Place. Sinds een paar maanden is het er. Er wordt uitbundig mee geadverteerd: 7 stuks mag je kiezen voor € 3,95. Proberen dus.

Ik heb hem inmiddels 2 keer genomen en ik blijf tot de conclusie dat 7 items wel erg karig is.

Het zit namelijk zo. 
Elk belegje, inclusief een boterkuipje wordt geteld. En de hoeveelheden van de belegjes zijn niet bepaald royaal. Laat je dus niet misleiden door de mooie foto's waarmee ze adverteren (zie hieronder).
Een plakje kaas is bijvoorbeeld letterlijk een plakje kaas, zoals je hem thuis met een kaasschaaf afsnijdt (dus niet de grote voorgesneden plakken kaas die in elk buffet liggen of op de foto van La Place staan). Dat miezerige plakje kaas is al 1 item van de 7 die je mag kiezen. Daar wil je graag boter onder. Dat is al het tweede item. Je mini broodje waar je het op wilt leggen is het derde item al.
De broodjes zijn overigens mini-variantjes. Dus als je drie mini croissantjes kiest (doorsnede van 5 cm), heb je al 3 items. Zonder beleg! Thee en koffie worden meegeteld en alle andere dranken zoals een jus d'orange ook.
No way dat je dat gaat redden met maximaal 7 items.
Het rottige is, dat elk extra item voor 50 cent wordt berekend. Dus ook het zielige botertje en plakje kaas!

Wij namen gewoon wat we wilden, waardoor we uiteindelijk uitkwamen boven de € 13,00. De cappucino en thee werden namelijk apart aangeslagen voor € 5,60 omdat ze niet meer in het ontbijt met 7 items pasten. Blijkbaar werden die voor de normale prijs verkocht en niet voor 50 cent. (WTF?)

Nu over de smaak; die is wel oké. Je moet alleen wel vroeg komen, want als je na 11.00 uur komt, zijn de salades niet meer vers, oud en verkleurd dus. De mini-gepocheerde eitjes trouwens ook.

De keus is wat beperkt, hoewel de mini fruitsalade en grote muffin wel erg leuk zijn.
Er zijn helaas geen yoghurt en muesli bij.

Ik vraag mij af of elke La Place dezelfde dingen serveert. Op internet zag ik onderstaande foto staan met een ontbijt waarop grote items staan.

Beoordeling:
- Jammer dat de porties zo klein zijn
- Jammer dat elk klein item meetelt en dat je een fatsoenlijk ontbijt niet kunt samenstellen met maar 7 items.
- Jammer dat de producten na een aantal uren niet ververst worden (mag officieel niet eens na 2 uur gestaan te hebben).
+ De chocolade- en vanillemuffins zijn vers gebakken en wel een normaal formaat.
+ De verse fruitsalade (hoewel in een mini-glas).
+ Thee wordt in een potje gegeven. Je kunt er twee kopjes van drinken.

Voor de € 3,95 dat het ontbijt kost moet je niet teveel verwachten voor wat je krijgt. Ze zouden van de mini's af moeten stappen dan de prijs aanpassen. Een normaal ontbijtbuffet dus. En dat hoeft niet per se voor een bodemprijs.

Cijfer: 5,5

Deze foto klopt niet met de werkelijkheid! Niet bij La Place in Almere in ieder geval

donderdag 30 mei 2013

Spicy jalapeno-kip in Doritosjasje


Het idee van de jalapeno-cheddar kip vond ik op het superleuke blog van inmyredkitchen.com en inspireerde mij om het na te maken. Het korstje kon echter lekkerder; met verkruimelde Doritos!
Het resultaat was erg lekker.  Doe er wat tomatensalade op voor een frisse tegenhanger. En hou er rekening mee dat deze kip erg SPICY is!!

Probeer er een complete Tex-Mex-inspired maaltijd van te maken en geef er rijst en zwarte bonen met zure room bij, of fijngesneden rauwe andijvie met guacamole.
Mmmm, zelfs nu (vroeg in de ochtend wanneer ik dit schrijf) heb ik er zin in...

Nodig
kipfilet voor het aantal personen, 1 per persoon
plakjes cheddar-smeltkaas
potje jalapenopepers
Doritos of nachochips met smaakje
1 ei
peper, zout
bakpapier
bakspray

2 tomaten, in blokjes
bieslook
azijn
olie
poedersuiker

Voor erbij
rijst
limoensap
koriander
blik zwarte bonen
gemalen komijnpoeder
knoflookpoeder
kaneel
zure room

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin met het maken van de tomatensalade, dan kan deze lekker intrekken.
Snij de tomaten in blokjes en verwijder de zaadlijsten. Meng met flink wat bieslook, olie, azijn en een theelepel poedersuiker, wat peper en zout. Proef even of de tomatensalade goed is en zet weg.
Snij de kipfilets voorzichtig in, zodat er een 'zakje' ontstaat.
Gebruik voor elke kipfilet 1 of 1,5 plakje cheddar smeltkaas. Snij in repen.
Gebruik voor elke kipfilet 2 jalapeno-ringen uit een potje. Snij in kleine blokjes.
Bestrooi de kipfilets met peper en zout en vul ze met de cheddar en pepers.
Zet eventueel vast met een cocktailprikkertje en zodat ze goed dicht zijn. De vulling mag er in de oven niet uitlopen!
Doe een paar handen Doritos in een kom en maal fijn met je handen. De stukjes mogen best klein zijn, dan blijven ze beter plakken. (maar natuurlijk moet het geen poeder worden, dus niet te fijn malen)
Kluts het ei in een kom en doop er de kipfilets in. Druk ze nu in de verkruimelde Doritos en bedek de hele kipfilet ermee.
Bespray een stuk bakpapier met bakspray. Leg de kipfilets er voorzichtig op. Spray nog eens met de bakspray over de kip heen.
Zet in de oven en laat ongeveer een half uur bakken tot de kip gaar is.
Kook ondertussen de rijst.
Zet de zwarte bonen op laag vuur en voeg er wat gemalen komijnpoeder en knoflookpoeder en een klein snufje kaneel toe. Laat pruttelen onder af en toe roeren.

Als de rijst klaar is, sprenkel er limoensap van 1 limoen overheen en wat fijngesneden koriander. Roer door elkaar heen.

Serveer de krokante kip met wat rijst en zwarte bonen met een schepje zure room. Leg op elke kipfilet een schepje van de tomatensalade.







woensdag 29 mei 2013

Mijn groententuintje na twee maanden


Eind maart begon ik met mijn vierkante meter moestuin (zie oude blogpost). Eerst kweekte ik zaadjes in mijn kweekkasje.

Ik schilderde mijn vierkante meter moestuin mooi wit, zodat het bij de rest van onze tuinmeubelen past. Het zag er mooi en veelbelovend uit!

Nadat de ergste kou het land uit was, plantte ik de plantjes in de buitenbak en strooide ik wat zaden op de zwarte aarde.
Met een stukje plastic er over was het hopen dat de zaadjes ook buiten zouden uitkomen. Het is niet bepaald tropisch geweest.

Nu zijn we twee maanden verder. Hoe staat alles er nu bij? En heb ik al kunnen oogsten?


De eerste lichting in de kas: courgettes, bosuitjes, pepers, aardbeien



Vlnr: wortelen, knoflook, pepers, peterselie, basilicum, aardbeien, bosui, paksoi, rucola


Tweede lichting: aubergines, courgettes en pompoen

Dit was vorige week. De paksoi zijn nu nog groter en ready to eat. De plantjes uit het kasje staan inmiddels op de lege plekken.


Tot nu toe heb ik er nog niets van gegeten. Ik plukte een paksoi voor mijn moeder, of ze hem al heeft gegeten weet ik niet.
In principe zijn ze klaar om te eten, dus wie weet pluk ik er vanavond ééntje. De rucola is alweer ietsje groter en rest van de groenten laat nog op zich wachten.

De courgetteplantjes waren de snelste. Helaas gingen ze na vier weken dood en moest ik nieuwe zaaien. Het ziet er naar uit dat ook de nieuwe plantjes het niet gaan redden.

Met de paksoi en aardbeien heb ik gesmokkeld. Beiden waren ienie-miniplantjes die ik bij het tuincentrum kocht!
De aardbeiplantjes hebben kleine groene aardbeitjes, zo schattig.

Het 'moestuinen' is wel heel grappig, van wat onbenullige zaden heb je opeens een heel tuintje vol met eetbare spullen
.
Het nadeel is, dat het erg kwetsbaar is en best wel lang duurt.

Ik ben ontzettend benieuwd naar de smaak van alles. Je leest het nog!


dinsdag 28 mei 2013

De lekkerste tiramisu

Zelf tiramisu maken was één van de klassiekers die ik zelf eens wilde maken.
Alleen het leek me altijd zoveel werk en het was me nooit helemaal duidelijk wat je nou precies met koffie en zo moest doen. Ik was niet zo gemotiveerd om het te maken en zette het op mijn to-do lijstje van dit jaar.

En zo kwam het dat ik toch laatst een poging waagde en alleen maar voordelen ondervond:
* Een tiramisu is zo gemaakt. 
* Je hebt een hele schaal vol.
* Het staat supercool wanneer je een etentje geeft.
* Het is de lekkerste tiramisu die ik ooit at (na de tiramisu van Da Marcello en Damiano in Krommenie).
* De volgende dag is de tiramisu nog lekkerder.

Ga ik hem weer maken? Yes, reken maar!

Probeer het zelf een keer, je zult versteld staan.

Nodig
250 gr mascarpone
100 ml slagroom
2 eieren, eigeel en eiwit gesplitst
40 gr suiker
150 gr lange vingers
250 ml espresso
100 ml koffielikeur of rum
cacoapoeder
zeefje

Klop met een garde de mascarpone en de suiker door het eigeel. Zet in de koelkast.
Klop het eiwit stijf en voeg het voorzichtig aan het mengsel toe.
Klop de slagroom stijf en spatel deze door het mengsel heen.

Meng de koffie met de drank en laat afkoelen. Drenk de biscuits in de koffie en bedek een ovenschaal ermee door de koekjes dicht tegen elkaar aan te leggen. Werk snel, want de koekjes zuigen zichzelf vol en zijn dan moeilijk nog vast te pakken.

Schep een laag van de room over de koekjes heen.

Leg er opnieuw een laag in koffie gedrenkte koekjes  bovenop en volg hetzelfde patroon als de eerste laag.
Doe er opnieuw een laag room overheen.

Dek af met plasticfolie en laat minstens een halve dag in de koelkast opstijven.
Strooi er voor het opdienen een laag cacao overheen met een zeefje.
Snij vierkante stukken van de tiramisu en dien op.

De volgende dag is de tiramisu nog lekkerder!


maandag 27 mei 2013

Mexicaanse eieren van miss P.

Miss P. is op culinaire ontdekkingsreis. En haar reis blijft  regelmatig steken in Mexico.
In haar gloednieuwe hoogglans-keuken en met haar ongebruikte pannen en servies is het elke dag opnieuw een ontdekkingsreis.

Ze kookt vanaf haar iPhone en gebruikt die overigens ook als boodschappenlijstje. (Koken anno 2013?)
Miss P. is namelijk pas op zichzelf gaan wonen, en leert nu dat het elke dag een opnieuw best een uitdaging is om iets lekkers op tafel te zetten en dan bedoel ik vooral niet de AVG's die ze haar leven lang moest eten.

Samen met mijn broertje zijn ze in hun nieuwe huis getrokken eten ze elke dag de dingen die zij lekker vinden. Het menu van vorige week was bijvoorbeeld Italiaanse hamburgers met mozzarella en tomaat, aardappeltjes met chorizo en stokbrood, en tostadas met kidneybonen. En gelijk hebben ze, want dat is het leuke van op jezelf gaan!

Wil ze gastblogger worden? Ja! Dat lijkt haar wel wat, zolang ze maar niet op de foto hoeft. (Dat ken ik) Dus wie weet is er binnenkort weer een lekker recept van Miss P.

Dit is een superlekker Mexicaans gerechtje dat Miss P. (Pauline) op tafel zette. Goed idee en ook goed gelukt.
Het is vergelijkbaar met de huevas rancheros die de Mexicanen als ontbijt eten, maar dan zonder bonen.

Gebruik een wok of diepe pan en roerbak knapperige (Mexicaanse) groenten. Maak er kuiltjes in en laat er vervolgens voorzichtig eieren in glijden.
Onze Mexicaanse eieren werden rijkelijk met kaas bestrooid, waardoor je ze aan het einde nog nauwelijks kon zien.

Zo maak je het.

Nodig voor 3-4 pers
1 ui, gesnipperd
2 tomaten, in blokjes
1 paprika, in blokjes
1 klein blik mais
1/2 zakje tacokruiden
halve chorizo, in plakjes
geraspte kaas
tortilla's
eieren, 1 per persoon
olijfolie


Verhit de olijfolie en fruit de ui, paprika en mais tot ze beginnen te verkleuren in een minuut of vijf.
Snij de plakjes chorizo doormidden. Voeg toe aan de groenten, samen met de tomaten. Bak een minuut of vijf.
Bestrooi met een half zakje tacokruiden een een 50 ml water en laat een paar minuten pruttelen.

Maak nu kuiltjes in de groenten en laat voorzichtig in elk kuiltje een ei glijden. Kijk uit dat het eigeel heel blijft en het eiwit zich niet door de pan verspreidt!

Laat stollen op laag vuur.

Bestrooi met wat kaas en serveer met warme tortilla's.
Geef er wat creme fraiche bij.

Voor een pittig resultaat kun je een theelepel sambal of wat jalapenopepers uit een potje toevoegen.




vrijdag 24 mei 2013

Garnalen-bladerdeeg borrelhapje


Deze borrelhapjes zijn weer eens wat anders dan een bitterbal of mini-sausijzenbroodje op een feestje. Ze zijn supereenvoudig te maken. Serveer ze lekker warm!

Nodig
bladerdeeg (hoeveelheid die je nodig denkt te hebben)
grote garnalen, schoongemaakt en gepeld (hoeveelheid die je nodig denkt te hebben)
1 teen knoflook
olijfolie
zout, peper
flesje Teriyakisaus
1 bosui, in dunne ringetjes
sesam


Verwarm de oven voor op 200 graden.

Ontdooi het bladerdeeg.

Leg de schoongemaakte en gepelde garnalen in een laagje olijfolie met een uitgeknepen teen knoflook en wat zout en peper.

Snij de plakjes bladerdeeg in vieren.
Leg op elk stukje een garnaal en vouw de hoeken als een envelopje naar binnen. Druk de kieren dicht.

Zet in de oven en laat ongeveer 15 minuten bakken tot ze goudbruin en luchtig zijn.

Serveer direct uit de oven met een druppeltje Teriyakisaus, wat ringetjes bosui en sesamzaadjes.

Geef er eventueel chilisaus bij om mee te dippen.

donderdag 23 mei 2013

La Place chocoladepasta smaakt naar vroeger

Soms eet je iets en denk je terug aan vroeger. Dan eet je misschien iets dat je vergeten was.

En wanneer je het jezelf herinnert, mis je het opeens. Dan denk je: 'oooja! dat hadden we vroeger ook'. En een zweem van weemoed bevangt je...
En dan kijk je er met volwassen ogen naar, nadat je het snel gegoogeld hebt, uiteraard. Je leest dan op forums dat er meer mensen zijn zoals jij die het zich ook herinneren. En opeens lijkt het verleden niet meer zo ver en onbereikbaar...
.
Dat vind ik het leuke aan broers en zussen, die komen uit hetzelfde nest, zijn van dezelfde generatie. Dus als je zin hebt om gezellig oude koeien uit de sloot te halen doe dan eens een spelletje 'herinnert u zich deze nog?
Opeens zijn de alledaagse dingen van vroeger supercool, krijgen ze een soort cultstatus.

Laatst nam ik het onbijtje bij La Place (waarover binnenkort meer), waarbij ik de pure chocoladepasta van La Place at. En die smaakte naar Pastachoca Beregoed! De verdwenen en - o zo gemiste - chocoladepasta uit de eighties. Nooit vergeten, waarschijnlijk door mijn hele generatie niet.
Want Pastachoca Beregoed hoorde er gewoon bij. 's Ochtens voordat je naar school ging, of tussen de middag smulde je van een broodje met Pastachoca Beregoed.
De pure chocoladepasta leek bijna op een dikke stroop en de smaak was heerlijk vol en cacao-achtig. (Een soortgelijke stroop-pasta wordt gebruikt op de truffel-boltaartjes van de Bijenkorf.)


En opeens was er hazelnootpasta. Van Nutella en Duo Penotti. De originele Pastachoca Beregoed werd van haar troon verstoten en was opeens verdwenen.

Want de pasta die tegenwoordig onder dezelfde naam verkocht wordt, smaakt er totaal niet naar. Die is gewoon niet lekker!




De  pure chocoladepasta van La Place bestaat uit een iets dikkere substantie dan de Pastachoca van vroeger, vergelijkbaar met hazelnootpasta van nu. De smaak lijkt echter wel heel erg op de goede oude Pastachoca Beregoed.
De potten zijn  te koop bij V&D/ La Place voor € 3,50.

Welke dingen herinner jij je nog van vroeger? Wat voor eetbare producten weet jij nog van toen?









woensdag 22 mei 2013

Mini appeltaartjes







Als je een keer appeltaart wilt maken, probeer eens éénpersoons-taartjes te maken.
Je hebt dan ramekins of mini-cocottes nodig.

Verwijder ze heel voorzichtig of laat ze in de mooie aardewerk vormpjes wanneer je ze als dessert wilt opdienen.

Je kunt ze maken met de bekende bakmixen (helft van een pak) uit de supermarkt of je maakt zelf het deeg!


Nodig voor 4
50 gr boter op kamertemperatuur
50 gr suiker
1/2 zakje vanillesuiker
1/2 ei
100 gr bloem
snufje bakpoeder
1 citroen
2 stevige friszure appels
handje rozijnen, geweld in warm water
abrikozenjam
75 gr geschaafde amandelen, geroosterd
rietsuiker
kaneel

ramekins of mini-cocottes

Meng de boter, basterd- en vanillesuiker met een snufje zout in een kom totdat het goed gemengd is. Voeg het ei toe en meng goed. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng tot een mooi soepel deeg, maar kneed niet te lang. Leg afgedekt 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde dunne lap
en bekleed de vormpjes ermee. Hou wat deeg achter voor de afwerking van de taartjes.

Schil de appels, boor het klokuis eruit met een appelboor en snij de appels in kleine blokjes.
Schep de plakjes appel om met een paar druppels citroensap. Bestrooi met rietsuiker en kaneel. Meng de rozijnen er doorheen.

Schep de appelblokjes in de beklede vormpjes. Maak van het achtergehouden deeg lange slierten en drapeer ze over de taartjes heenl. Maak een ruitpatroon van de sliertjes.

Bak de taartjes in het midden van de oven in ongeveer 40 (hou dit in de gaten!) goudbruin en gaar.
Haal  uit de oven.

Verwarm wat lepels jam en meng met een beetje citroensap. Bestrijk de nog warme taartjes met een kwastje met de jam en bestrooi met amandelschaafsel.

Laat de taartjes helemaal afkoelen of serveer lauwwarm met een bolletje ijs als nagerecht.

dinsdag 21 mei 2013

Wok wint van de klok



'Wok wint van de klok'  stond er ooit boven het receptje dat ik in de Elle Eten tegenkwam.

Het is een snel en simpel wokgerecht, waarbij de ingrediënten kort gewokt worden. Ook nog eens supergezond dus.

Het recept ligt tussen mijn verzameling recepten en ik noem het altijd 'wok wint van de klok'. (omdat dat er nog steeds boven staat!)

Nodig voor 3 personen

pak eiernoodles
paksoi, in grote stukken
bakje shi-take champignons, in plakken
grote garnalen, schoongemaakt
1 teen knoflook
1 citroen
oestersaus
olie

Zet water op om straks de noodles in te koken.

Snij de paksoi in stukken van ongeveer 3 cm, ook het blad.

Marineer ondertussen de garnalen in een laagje olijfolie met wat peper, zout en een uitgeperste teen knoflook.

Rasp de schil van de citroen en snij de shi takes in plakken. Je kunt eventueel ook gewone champignons gebruiken.

Verhit een laagje olie in een wok en bak de paksoi samen met de shi-takes tot ze zacht worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de garnalen toe, compleet met de knoflook. Doe de citroenrasp erbij.

Doe ondertussen de noodles in het water en kook volgens de verpakking in een paar minuten beetgaar.

Giet de noodles af en meng door de groenten.
Voeg minimaal 4 eetlepels oestersaus toe en proef of er meer bij moet.

Klaar!

Om hem pittig te maken, doe ik er altijd nog wat druppels schezuan-woksaus van AH bij. Die is superpittig! Maar zonder dat is het ook lekker hoor.

Serveer met wat kroepoek of cassavechips en chilisaus in een bakje om in te dippen.






vrijdag 17 mei 2013

Mini-amandelbroodjes met sesam en honing



Ik was geinspireerd door de mooie Marokkaanse koekjes die ik een tijdje geleden at.
Ik probeerde zoiets na te maken met het amandelspijs dat ik nog had liggen.

Verwacht geen origineel Marokkaans recept, maar de koekjes zijn wel superlekker. Je kunt ze zowel warm als koud eten!

Nodig
roomboter bladerdeeg
1/3 van een pakje Dr.Oetker amandelspijs
citroen
sesamzaadjes
2 gedroogde abrikozen, fijngesneden
honing
1 ei


Kruimel het amandelspijs los met je vingers in een kom en meng het ei er doorheen met een vork.
Rasp wat van de citroenschil boven het geheel en sprenkel er wat druppels citroensap in.
Meng goed en zet terug in de koelkast.

Ontdooi het bladerdeeg.
Snij elke plak bladerdeeg in vieren. Je hebt nu vier kleine vierkantjes.

Als het amandelspijs goed koud is, rol tussen je handen worstjes van ongeveer 3cm lang en 1cm dik. Doe in het hart een paar stukjes fijngesneden abrikozen.
Je kunt wel inschatten hoe groot de worstjes moeten worden als je kijkt naar de bladerdeeg vierkantjes.

Leg op elk bladerdeeg-vierkantje een worstje amandelspijs diagonaal. Klap nu de boven- en onderkant over het spijs heen. De zijkanten blijven open.
Maak nat met je vinger en dip in een schoteltje sesamzaadjes.


Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de koekjes ongeveer 15 minuten tot ze luchtig en goudbruin zijn.
Leg op een schaal en sprenkel er wat honing overheen.




donderdag 16 mei 2013

Meloen-rauwe ham-mozzarellasalade


Een zoete en hartige salade die prachtig opgediend kan worden als voorgerecht.
Zorg dat je een oranje meloen hebt, want die kleurt zo mooi.
Het is belangrijk dat je goede mozzarella gebruikt.

Nodig
meloen
kropsla
rauwe ham
mozzarella
olijfolie
balsamico azijn
peper, zout

Snij de meloen in dunne plakken en verwijder de schil.

Verwijder de buitenste bladeren van de sla en gebruik het stevige binnenste gedeelte. Haal de kleine blaadjes los en verwijder dikke witte stukken.

Leg op elk bord drie van de dunne meloenplakken met daar bovenop een paar sla blaadjes.
Drapeer daar bovenop de rauwe ham.
Scheur de mozzarella in grote stukken en leg voorzichtig op de rauwe ham.
Je hebt nu een torentje van salade.

Besprenkel met olijfolie en balsamico-azijn en draai er wat peper en zout uit de molen overheen.

Serveer lekker koud!

(Excuus voor de donkere foto's!)